ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Twitter κόβει τα προπαγανδιστικά bots

11:26 - 22 Φεβ 2018 | Τεχνολογία
Το Twitter κόβει τα προπαγανδιστικά bots
Επιχείρηση εκκαθάρισης κακόβουλων και προπαγανδιστικών λογαριασμών ξεκίνησε το Twitter με στόχο να προστατεύσει τους χρήστες του και ειδικά τους νεότερους.

Στο στόχαστρο του Twitter μπήκαν τα bots (προσποιούνται τους χρήστες και χειραγωγούν το δημόσιο διάλογο). Ωστόσο, «θύματα» της εκστρατείας θεωρούν πως έπεσαν και κάποιοι πραγματικοί χρήστες, κυρίως δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, που ξεσηκώθηκαν.

Τα hashtags #TwitterLockout και #TwitterPurge έγιναν δημοφιλή, καθώς δεκάδες χρήστες ανέφεραν ότι μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί τους, εως ότου απέδειξαν -δίνοντας και μετά επαληθεύοντας έναν αριθμό τηλεφώνου- ότι δεν ήσαν bots.

Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι έχασαν πολλούς «ακολούθους» και ότι το Twitter κάνει διακρίσεις εναντίον των συντηρητικών πολιτικών απόψεων. Αλλοι πάλι τους κορόιδεψαν και αρνήθηκαν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το ίδιο το Twitter δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι «τα εργαλεία μας είναι μη πολιτικοποιημένα και εφαρμόζουμε τους κανόνες μας χωρίς πολιτική μεροληψία».

Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει σε καθημερινή βάση να αναζητά και να εξουδετερώνει λογαριασμούς με ύποπτες συμπεριφορές, που υποδηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτοματοποιημένα bots ή που παραβιάζουν τους κανονισμούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας κακόβουλους ή άδηλους στόχους.

Το Twitter δεν θα απαγορεύσει τελείως τη χρήση τέτοιων αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού που μπορεί να είναι χρήσιμα, για παράδειγμα οι αυτοματοποιημένες προειδοποιήσεις για σεισμό, για τον καιρό ή για άλλες δημόσιες και κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες. Προσπαθεί όμως να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, μετά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί -όπως και το Facebook- ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους λογαριασμούς για να εξαπολύσει πόλεμο παραπληροφόρησης εναντίον των ΗΠΑ.

Το Twitter έκανε γνωστό ότι πλέον δεν θα επιτρέπει να αναρτώνται, ούτε από ανθρώπους ούτε από bots, πανομοιότυπα μηνύματα από πολλαπλούς λογαριασμούς του, μία τακτική που θεωρείται ότι χρησιμοποιούν Ρώσοι πράκτορες για να δημιουργούν στοχευμένα μηνύματα (tweets), τα οποία εξαπλώνονται σαν ιός στο διαδίκτυο (γίνονται δηλαδή viral).

Επίσης, το Twitter απαγόρευσε πια τη χρήση bots που επιτρέπουν σε χρήστες να εκτελούν ταυτόχρονες δραστηριότητες σε μαζική κλίμακα από πολλαπλούς λογαριασμούς, όπως τα απανωτά likes και retweets.

Το Twitter ανακοίνωσε ότι δίνει περιθώριο στους χρήστες, έως τις 23 Μαρτίου, για να συμμορφωθούν και μετά θα διαγράφει τους λογαριασμούς που «κάνουν του κεφαλιού τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.