ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Blockchain: Τι κρύβεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα

12:04 - 03 Μαρ 2018 | Τεχνολογία
Blockchain: Τι κρύβεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα
Μπορεί τα κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα το bitcoin να έχουν απασχολήσει τη διεθνή και εγχώρια κοινή γνώμη και επενδυτική κοινότητα ωστόσο η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτά, συνεχίζει να αποτελεί για πολλούς terra incognita.

Η “καρδιά” του ψηφιακού νομίσματος bitcoin χτυπά μέσω της τεχνολογίας Blockchain, η οποία επιτρέπει την καταγραφή μιας τεράστιας λίστα συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή. Το Blockchain βασίζεται σε ένα δημόσιο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο στο οποίο δημιουργούνται αλυσίδες καταχωρήσεων που σχετίζονται με τις συναλλαγές. Αυτό το δημόσιο λογιστικό βιβλίο λειτουργεί ως ένα συνολικό και αποκεντρωμένο λογιστικό βιβλίο, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες.

Αναλυτικότερα, κάθε καινούρια συστάδα καταχωρήσεων (block) είναι άμεσα και οργανικά συνδεδεμένη με προηγούμενες συστάδες καταχωρίσεων. Όλες οι συστάδες καταχωρήσεων συνδέονται μεταξύ τους και συνεπώς, κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία νέα αλυσίδα (blockchain).

1 b3zgACVmU8PrNHcwpxctKQ
Ευκαιρίες και απειλές

Χωρίς αμφιβολία το bitcoin ήρθε για να μείνει και η τεχνολογία Blockchain έχει πλέον εισχωρήσει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση και τις ζωές των καταναλωτών. Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο η εφαρμογή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Πολλοί είναι εκείνη που υποστηρίζουν πως σιγά σιγά το Blockchain μπορεί να γίνει καταλύτης στην μετουσίωση της δημόσιας διοίκησης.

Στα θετικότερα χαρακτηριστικά του blockchain συγκαταλέγεται η διαφάνεια στις συναλλαγές και η διάχυση της πληροφορίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της δημόσιας φύσης των δεδομένων η οποία σε μεγάλο βαθμό διευκολύνει την ελεγκτική διαδικασία με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων.

Στον αντίποδα όμως πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η επανάσταση του blockchain, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ευκαιρίες που προσφέρει, ελλοχεύει σημαντικές απειλές. Επειδή το blockchain μετασχηματίζει ριζικά τόσο τις κοινωνίες, την επιχειρηματικότητα και τις οικονομίες, όσο και τις εργασιακές σχέσεις αυτές κάθ’ αυτές, είναι δεδομένο ότι οι θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα θα μειωθούν δραματικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.