ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στεφανόπουλος: Καταλύτης για την οικονομία η εξέλιξη της ασύρματης τεχνολογίας

09:43 - 23 Μαρ 2018 | Τεχνολογία
Στεφανόπουλος: Καταλύτης για την οικονομία η εξέλιξη της ασύρματης τεχνολογίας
Τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να διασφαλίσει τη θέση της στον νέο ψηφιακό κόσμο περιγράφει, μιλώντας στο Rerpoter.gr, o Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος.

Έχοντας στις «βαλίτσες» του τις εμπειρίες από την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας στην τελευταία έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, όπου η θερμοκοιτίδα της ΕΕΚΤ,  Invent ICT, είχε εκπροσώπηση από 4 νεοφυείς επιχειρήσεις, τονίζει ότι  οι «πάροχοι κινητών επικοινωνιών σχεδιάζουν πυρετωδώς τη μετεξέλιξη των δικτύων σε υπερυψηλής ταχύτητας.»

Με προσήλωση στους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ, όπως είπε, όλες οι εμπλεκόμενες εταιρίες στον κόσμο και στην Ελλάδα προωθούν σχέδια, με στόχο το 2020 το βασικό δίκτυο να αρχίζει να μετασχηματίζεται σε υποδομή που ορίζεται πλήρως από λογισμικό και να διευκολύνει τη δυναμική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των δικτύων και την αριστοποίηση της ποιότητας υπηρεσιών ανά τομέα δραστηριότητας, επιχειρήσεις και πληθυσμιακές ομάδες.

«Η διασφάλιση υπερυψηλών ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων -10 Gigabit- και η πολύ χαμηλή υστέρηση στη μετάδοση δεδομένων -από 20-30 msec στα 4G σε 1-3 msec στα 5G- αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών και, ιδίως, όσων κινούνται σε μεγάλες ταχύτητες, όπως αυτοκίνητα, τρένα. Δημιουργούνται λύσεις σε περιοχές που δεν είναι εφικτή πλήρης επικοινωνία, όπως στα αεροπλάνα και στις υπερπόντιες μεταφορές, όπου π.χ. η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας θα εξασφαλίζεται από δορυφορικές και 5G τεχνολογίες» αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι την τελευταία διετία οι επενδύσεις σε δίκτυα βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, υπερβαίνοντας το 50% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.
«Θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση τα επόμενα χρόνια, ευελπιστούμε σε βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον με λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερη αδειοδότηση, ώστε να συνάδει με τη σημασία τους για το ψηφιακό μέλλον της χώρας» αναφέρει.

Τέλος, σημειώνει ότι για να γίνουν πράξη όλα αυτά, είναι απαραίτητη η εκχώρηση φάσματος στα 700 MHz και τα 3.500 MHz. Παράλληλα, απαιτείται αντικατάσταση τερματικών συσκευών, smartphones, tablets κ.α. για την αξιοποίηση των δικτύων 5G.

Η συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της ΕΕΚΤ Γιώργου Στεφανόπουλου στο Reporter.gr

1) Πριν λίγες μέρες επιστρέψατε από τη Βαρκελώνη και το Mobile World Congress (MWC). Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

«Το MWC 2018 έχει εξελιχθεί από συνέδριο παρόχων κινητής τηλεφωνίας σε συνέδριο ψηφιακής καινοτομίας με 107.000 επισκέπτες από 205 χώρες, 7.700 εκ των οποίων διευθύνοντες σύμβουλοι, 55% συνέδρους ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, 2.400 εκθέτες και 700 start-ups. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι ότι παρέστησαν αντιπροσωπείες 181 χωρών και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων 71 υπουργών και 85 επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών. Η συμβολή του συνεδρίου στην οικονομία της Βαρκελώνης αγγίζει τα 470 εκατ. ευρώ. Επιπλέον της αναβαθμισμένης παρουσίας της Ελλάδας, φέτος συμμετείχαν για πρώτη φορά 10 start-ups, 4 εκ των οποίων εκκολάφθηκαν στο Invent ICT, τη θερμοκοιτίδα που δημιουργήσαμε μαζί με το ΕΜΠ και τους ID-GC.

» Το συνέδριο εστίαζε στο μέλλον των κινητών επικοινωνιών και τη συνεχώς αυξανόμενη επίδρασή τους στους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ, στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, επίδραση που θα γίνει καταλυτικότερη με την εξέλιξη της ασύρματης τεχνολογίας. Η ασύρματη τεχνολογία αποτελεί όχημα για το μέλλον μας και δη των παιδιών μας, τα οποία βιώνουν ήδη έναν εξολοκλήρου «πρώτα κινητό» κόσμο. Η παγκόσμια αγορά ακολουθεί πλέον έναν οδικό χάρτη σταδιακής μετεξέλιξης των δικτύων 4G σε 5G. Πέρυσι συμφωνήθηκαν τα παγκόσμια πρότυπα,  και το 2018 αναμένονται οι πρώτες παραδόσεις εξοπλισμού. Στη Βαρκελώνη οι προμηθευτές παρουσίασαν ήδη βασικά προϊόντα».

2) Πόσο μακριά είμαστε από την εποχή των 5G; Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

«Σήμερα στην Ευρώπη εξελίσσονται τα δίκτυα 4G, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στη μεταφορά δεδομένων. Στην Ελλάδα, οι υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων κυμαίνονται μεταξύ 40-60 Mbps, δηλαδή στο μέσο όρο της ΕΕ. Εντός διετίας θα βιώσουμε δεκαπλασιασμό ταχυτήτων σε 400-600 Mbps, και 1 Gigabit σε hotspots.

» Οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών σχεδιάζουν πυρετωδώς τη μετεξέλιξη των δικτύων σε υπερυψηλής ταχύτητας και από το 2020 αρχικά την πιλοτική λειτουργία 5G και εν συνεχεία την εμπορική. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούν η εκχώρηση φάσματος στα 700 MHz και τα 3.500 MHz.

» Παράλληλα, απαιτείται αντικατάσταση τερματικών συσκευών, smartphones, tablets κ.ά. για την αξιοποίηση των δικτύων 5G.  Με τη σταδιακή αναβάθμιση των δικτύων 5G, το 2025 θα επιτυγχάνεται ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως 10 Gigabit.

» Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή προσήλωση στον οδικό χάρτη της ΕΕ για τα 5G, αλλά και διαμόρφωση ενός ευρύτερου συνεργατικού πλαισίου με τη συμμετοχή όλων των κλάδων της οικονομίας, ώστε να προετοιμαστούν ταχύτατα και να επωφεληθούν τα μέγιστα από την επερχόμενη επανάσταση».

3) Τι αλλαγές αναμένουμε να συντελεστούν στα δίκτυα με την έλευση των 5G;

«Τα δίκτυα εξελίσσονται ραγδαία. Τα 4G+ εξαπλώνονται, προσφέροντας συνεχώς νέες δυνατότητες στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στις ασύρματες επικοινωνίες. Η ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, με ασφάλεια και διαλειτουργικότητα αποτελούν προτεραιότητα, με τους παρόχους να εφαρμόζουν απαιτητικά επενδυτικά προγράμματα μέσα στην κρίση.

» Την τελευταία διετία οι επενδύσεις σε δίκτυα βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, υπερβαίνοντας το 50% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση τα επομένα χρόνια, ευελπιστούμε σε βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον με λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερη αδειοδότηση, ώστε να συνάδει με τη σημασία τους για το ψηφιακό μέλλον της χώρας.

» Από το 2020 το βασικό δίκτυο μετασχηματίζεται σε υποδομή που ορίζεται πλήρως από λογισμικό και θα διευκολύνει τη δυναμική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των δικτύων και την αριστοποίηση της ποιότητας υπηρεσιών ανά τομέα δραστηριότητας, επιχειρήσεις και πληθυσμιακές ομάδες.

» Η ανάπτυξη του λογισμικού θα βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και η αρχιτεκτονική cloud θα χαρακτηρίζει ακόμα και το σχεδιασμό του δικτύου πρόσβασης.  Μαζί αλλάζουν τα κεραιοσυστήματα και συνολικά ο τρόπος επικοινωνίας των συσκευών μεταξύ τους και με τα δίκτυα». 

4) Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στην πράξη; 

«Tα δίκτυα γίνονται παγκόσμια, αλλά και βασική υποδομή για κάθε μορφή μετάδοσης περιεχομένου σε έναν ‘πρώτα κινητό’ κόσμο. Διαμορφώνονται τεράστιες οικονομίες κλίμακας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους παρόχους να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

» Η διασφάλιση υπερυψηλών ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων -10 Gigabit- και η πολύ χαμηλή υστέρηση στη μετάδοση δεδομένων -από 20-30 msec στα 4G σε 1-3 msec στα 5G- αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών και, ιδίως, όσων κινούνται σε μεγάλες ταχύτητες, όπως αυτοκίνητα, τρένα.

» Δημιουργούνται λύσεις σε περιοχές που δεν είναι εφικτή πλήρης επικοινωνία, όπως στα αεροπλάνα και τις υπερπόντιες μεταφορές, όπου π.χ. η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας θα εξασφαλίζεται από δορυφορικές και 5G τεχνολογίες. Τα δίκτυα θα υποστηρίζουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και εικονικής πραγματικότητας, όπως τη δυνατότητα εκπαίδευσης χειρουργών σε προσομοιωτή, προσωπικού στη διαχείριση κρίσεων, ακόμα και στον πολιτισμό με την ιδεατή αναπαράσταση ιστορικών χώρων.

» Διανύουμε μια περίοδο όπου αναθεωρείται ριζικά ο τρόπος που οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν τις υπηρεσίες και τις διαθέτουν στους τελικούς χρήστες. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας νέας συναρπαστικής περιόδου στις κινητές επικοινωνίες που είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής, τη βιώσιμη διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων και συνεπώς στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.