ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναίνεση στην ανάγκη για την ψηφιακή μετάβαση

07:13 - 08 Μαϊ 2018 | Τεχνολογία
Συναίνεση στην ανάγκη για την ψηφιακή μετάβαση
Την ανάγκη για τη στήριξη των παρεμβάσεων στο μέτωπο της ψηφιακοποίησης επισήμανε με έμφαση η πολιτική ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο του digital economy forum 2018 του ΣΕΠΕ. Κι αυτό παρά τις κόντρες και τα εκατέρωθεν καρφιά μεταξύ του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και της αρμόδιας συντονίστριας του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι το μέλλον είναι ψηφιακό και απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική για να προλάβει η χώρα τις εξελίξεις και ξεφύγει από την «ουρά» της ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε, λοιπόν,  στο συνέδριο η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή ανάπτυξη (εξειδικευμένο προσωπικό, Ε&Α στα ΑΕΙ, εταιρείες κινητών επικοινωνιών που επενδύουν συνεχώς και δυναμικά ακόμα και μέσα στην κρίση προς αυτή την κατεύθυνση). Ωστόσο το ζήτημα είναι να προλάβει η χώρα να ανακάμψει από τον «ψηφιακό» αναλφαβητισμό και να καλύψει το έδαφος καθώς είναι 26η στο δείκτη DESI, που καταγράφει την «ψηφιακή» πρόοδο των κρατών μελών της ΕΕ.

Στο φόντο αυτό είναι προφανές ότι χρειάζεται να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα, αλλά και να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια σε μια πολιτική που σε γενικές γραμμές και παρά τις φωνές συμφωνούν τα μεγάλα κόμματα. Κεντρικό ζήτημα στην όλη προσπάθεια είναι η μείωση γραφειοκρατίας με ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ταχύτητα υλοποίησης σύμφωνα και με τον οδικό χάρτη της ΕΕ.

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η πιο μεγάλη ευκαιρία ριζικού μετασχηματισμού της κοινωνίας» τόνισε ο πρόεδρις της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει 7 τομείς παρέμβασης για την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τον μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Μάλιστα τόνισε ότι η πιο αποτελεσματική  παρέμβαση σε επιπεδο κεντρικής διοίκησης είναι η δημιουργία συντονιστικής δομής παρά τω πρωθυπουργό για τον συντονισμό των έργων πληροφορικής όπως και την προώθηση της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων στο σύνολο της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

1)την δημιουργία μιας συντονιστικής δομής παρά των πρωθυπουργό για τον συντονισμό όλων των ψηφιακών έργων,

2)την προώθηση και ανάπτυξη των δικτύων υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς στο σύνολο της χώρας,

3)την πραγματική επένδυση στην οικονομία των δεδομένων ( ανοιχτά δεδομένα)

4) ευρύ  πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων υψηλής εξειδίκευσης για όλους τους ανέργους και για αποφοίτους και εκπαίδευση και ένταξη μαθήμα προγραμματισμού.

5) Πραγματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με απόλυτη προτεραιότητα σε 7 έργα κορμού. 

  • ψηφιακές υπογραφές
  • ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για την έναρξη επιχειρήσεων
  • ηλεκτρονικό φάκελος υγείας
  • ολοκληρωμένο σύστημα για τη δικαιοσύνη
  • ενιαίο εισιτήριο τουριστικών χώρων
  • Ερμης
  • κεντρικό οργανόγραμμα για την ψηφιακή διοίκηση

6) Ευέλικτη μορφή ανάθεσης έργων

7)Συνολική υποστήριξη ενός οικοσυστήματος με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων όπως φορολογικές απαλλαγές για RND και έσοδα για ψηφιακή ιδιοκτησία της χώρας.

Νέες δράσεις ΕΣΠΑ

Από την πλευρά του ο αν. Υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων για την αντιμετώπιση της τεχνολογικής υστέρησης των επιχειρήσεων. «Για να μη γίνει η Τετάρτη βιομηχανική επανάσταση μια λέξη του συρμού προχωράμε σε παρεμβάσεις στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και του νομοθετικού πλαισίου» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Όπως είπε ο ίδιος υπάρχει αναδιάρθρωση των επενδύσεων υπέρ του παραγωγικού σκέλους αλλά το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης απαιτεί την περαιτέρω ένταση αυτής της τάσης με μέρος των επενδύσεων να κατευθύνεται στην έρευνα και την καινοτομία.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι στις 25/5 ξεκινούν δυο ΜΕΑ προγράμματα για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε επίπεδο επιχειρήσεων και της καινοτομίας ύψους 200 εκατ. ευρώ. Θα αφορούν όπως είπε συνέργειες και δικτυώσεις μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων ενώ το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά στην ενσωμάτωση καινοτομικών διαδικασιών στην παραγωγή.

Παράλληλα, είπε, προχωρούν κι άλλες δράσεις όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του EquiFund.

«Η ψηφιακή επανάσταση δεν αφορά μόνο τις νέες επιχειρήσει που ούτως ή άλλως ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα», όπως είπε, «αλλά αφορά και την προσαρμογή των παραδοσιακών κλάδων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτών των κλάδων.» Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του ΕΣΠΑ, όπώς είπε, ξεκινούν  δυο νέες δράσεις: «ψηφιακά βήματα» για πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα «ψηφιακά άλματα» για μικρομεσαίες που θα πρέπει να αναβαθμίσουν την ψηφιακή τους παρουσία με πρόβλεψη και για κάλυψη μισθολογικού κόστους για εργαζόμενους που θα βοηθήσουν σε αυτό.

Παππάς – Μισέλ

Από την πλευρά του  υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο προώθηση των νέων δικτύων και της ψηφιακής ατζέντας. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχουν εγκριθεί 52 έργα πληροφορικής προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, ενώ μίλησε για το πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης για υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο δίκτυο. Όπως τόνισε μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ θα γίνει η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς εκεί που δεν θα πάει ο ιδιωτικός τομέας. Επί- σης ο κ. Παππάς μίλησε για την επένδυση ύψους 120 εκατ. ευ- ρώ που θα κάνει η γερμανική εταιρεία OHB για την ανάπτυξη μικροδορυφόρων

Απαντώντας η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σημείωσε ότι όλα τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός είναι απλώς εξαγγελίες, ενώ αναρωτήθηκε γιατί σε έργα πληροφορικής γίνεται χρήση του Προ- γράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και όχι του ΕΣΠΑ όταν πρόκειται για κατεξοχήν επιλέξιμες δαπάνες. «Τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και 1,5 χρόνος ύπαρξης υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ουσιαστικά τα έργα που υλοποιούνται είναι τα έργα γέφυρα που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα που ζει η αγορά. Η ιδεοληψία και η αδράνεια της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα στα λόγια, όταν η αγορά χρειάζεται έργα και ρευστότητα»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 08 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.