ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Facebook χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μας...ανοίξει τα μάτια

08:00 - 20 Ιουν 2018 | Τεχνολογία
Το Facebook χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μας...ανοίξει τα μάτια
Πόσες φορές έχετε εμφανιστεί σε φωτογραφία με κλειστά μάτια; Τώρα, οι ερευνητές του Facebook δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πάρει μια εικόνα στην οποία κάποιος έχει κλειστά μάτια και να τα αντικαταστήσει με ανοιχτά.

Οι ερευνητές Brian Dolhansky και Cristian Canton Ferrer σημειώνουν σε μελέτη τους για το Facebook ότι οι αλγόριθμοι για το ρετουσάρισμα προσώπων, όπως η αφαίρεση των κόκκινων ματιών και το «εικονικό» μακιγιάζ έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Συνεπώς, έστρεψαν την προσοχή τους στην κατασκευή ενός αλγορίθμου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει επιτυχώς τα κλειστά μάτια με ανοιχτά.

Η εν λόγω τεχνική  ψηφιακής «ζωγραφικής», που χρησιμοποιεί λογισμικό για να γεμίσει έναν χώρο με κάτι που θεωρεί ότι θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, δεν είναι καινούρια.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια νέα προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί ένα είδος αλγορίθμου μηχανικής μάθησης όπου δύο νευρωνικά δίκτυα βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Τα δίκτυα είναι εκπαιδευμένα να αναγνωρίζουν τα μάτια ενός ατόμου και στη συνέχεια να τα δημιουργούν εκ νέου.

Στο παρελθόν, η μέθοδος δεν ήταν γνωστή για το… ρεαλιστικό της αποτέλεσμα. Το Facebook συνέκρινε τη δική του τεχνολογία με εκείνη της Adobe. Στην παρακάτω εικόνα, το Adobe βρίσκεται στην τρίτη στήλη και το Facebook στην τελευταία στήλη.

5b28b5fe1ae66253008b5123 750 562

Παρόλο που αυτή η νέα μέθοδος είναι αρκετά πειστική, δεν λειτουργεί πάντα. Τα γυαλιά και οι τούφες των μαλλιών που βρίσκονται πάνω από τα μάτια συχνά αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ερευνητές κατόρθωσαν να κάνουν αξιοπρεπή δουλειά σε μια εικόνα του Μαχάτμα Γκάντι.

5b28bf761ae66223008b5008 750 377

Οι ερευνητές δεν έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το εάν αυτή η τεχνολογία «ζωγραφικής ματιών» θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο Facebook στο μέλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.