ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις ΗΠΑ ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου-Που κατατάσσεται η Ελλάδα

08:00 - 28 Ιουν 2018 | Τεχνολογία
Στις ΗΠΑ ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου-Που κατατάσσεται η Ελλάδα
Στις ΗΠΑ ανήκει ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής (supercomputer) στον κόσμο, σύμφωνα με νέο κατάλογο που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ είχαν να βρεθούν στην κορυφή από το Νοέμβριο του 2012 και τώρα, χάρη σε ένα υπολογιστή με το χαρακτηριστικό όνομα Summit (Κορυφή), έχουν ξανά τα πρωτεία. Ο Summit, που κατασκευάσθηκε από την ΙΒΜ και είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Τενεσί, διαθέτει ισχύ 122,3 petaflops.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα παρά το γεγονός ότι δεν κατέλαβε την πρώτη θέση διαθέτει πολλούς περισσότερους υπερυπολογιστές (206) από ό,τι οι ΗΠΑ (124). Μάλιστα στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο -επί μια διετία πρωταθλητής- κινεζικός Sunway TaihuLight, που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής στο Γουσί και έχει ισχύ 93 petaflops.

Η Ελλάδα διαθέτει το δικό της υπερυπολογιστή ARIS (Advanced Research Information System), που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2015 από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.). Eίναι εγκατεστημένος στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, αποτελώντας ένα ισχυρό εργαλείο έρευνας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, κατά την έναρξη λειτουργίας του, είχε συμπεριληφθεί για ένα εξάμηνο ανάμεσα στους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου. Ο ARIS σήμερα έχει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ 444 teraflops (αρκετά κάτω από το «κατώφλι» των 716 teraflops για είσοδο στο Top 500), μπορεί δηλαδή να εκτελεί 444 τρισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις το δευτερόλεπτο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.