ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέντρο καινοτομίας και θαλάσσιας οικονομίας φιλοδοξεί να γίνει ο Πειραιάς

08:59 - 05 Δεκ 2017 | Ναυτιλία
Κέντρο καινοτομίας και θαλάσσιας οικονομίας φιλοδοξεί να γίνει ο Πειραιάς
Έξι ομάδες διακρίθηκαν φέτος στο διαγωνισμό της θερμοκοιτίδας «γαλάζιας οικονομίας» Blue Growth κι έχει τη βάση του στον Πειραιά. Έτσι, το 1ο βραβειο πήρε η Ferryhopper, το 2ο βραβείο η MESTOR, το 3ο βραβειο η Eliminatore, το 4ο βραβείο η Recycling FRP, το 5ο βραβείο η KEEANO και το 6ο η Neser engineering και DROP4SEA. Οι νικητές κέρδισαν πρόσβαση σε υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ και στους χώρους εργασίας και υποστήριξης της ΜΚΟ «Αειφορία» και του BlueGrowth.

Οι 16 συμμετέχουσες ομάδες στο φετινό διαγωνισμό με θεματικές ενότητες από τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ενέργειας και του  Περιβάλλοντος, της Πράσινης Ναυσιπλοΐας και Ναυτιλίας, της Καινοτομίας στο Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα- Αλιεία – Υδατοκαλλιέργειες, του Αειφόρου Θαλάσσιου Τουρισμού και Πολιτισμού, τψν Θαλάσσιων μεταφορών καθώς και της διαχείρισης υδάτινων πόρων ήταν οι: Baggament, Boats Advisor.com, DROP4SEA, Eliminatore, Ferryhopper,  Floating Εχperience, KEEANO, Logicom, MESTOR, Nable Solutions Assitant, Neser engineering, Recycling FRP, Relation Sea, Smart mechanic, The e-Penteconter Piraeus, Tooristas.

Το Blue Growth είναι ο πρώτος διαγωνισμός για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα που εδράζεται στη γαλάζια οικονομία.

Στο μεταξύ, στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο Πειραιάς ως πόλος καινοτομίας μέσω της προσέλκυσης νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της «γαλάζιας» οικονομίας ανέδειξε ο Πέτρος Κόκκαλης, αντιδήμαρχος Πειραιά, συνιδρυτής του Aephoria net και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, που αποτελούν βασικούς υποστηρικτές και δημιουργούς του Blue Growth Piraeus.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 4th Competion Blue Growth που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστάσιου της Παπαστράτος στον Πειραιά ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι ο Πειραιάς μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο διεθνώς στον κλάδο της θαλάσσιας οικονομίας, καθώς σε εξέλιξη είναι στην πόλη επενδύσεις που φτάνουν το 1 δισεκ ευρώ.

Από αυτές τα 380 εκατ. είναι της Cosco στον ΟΛΠ, τα 400 εκατ. του δημοσίου σε μετρό και τραμ, αλλά και ιδιωτικές σε real estate (εργοστάσιο Παπαστράτος) κι άλλα 120 εκατ. ευρώ θα επενδύσει ο Δήμος. Από αυτά τα 25 εκατ. πάνε σε στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Σήμερα ο Πειραιάς είναι σημείο συνάντησης επενδύσεων. Συναντώνται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας Οne belt Οne road με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται το Βlue Growth και δουλειά μας είναι να δώσουμε έμπνευση και εργαλεία σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην γαλάζια οικονομία και να αναπτυχθούν. Είμαστε ο  κόμβος που βρίσκεται στη μέση και φέρνει κοντά δημόσιους και επενδυτικούς φορείς με νέες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η θαλάσσια οικονομία αποφέρει κάθε χρόνο στην Ευρώπη περί τα 100 δισ. ευρώ το χρόνο και βασίζεται σε τρεις πυλώνες όπου ο πρώτος αφορά στα πλοία, τις μεταφορές και τα logistics, o δεύτερος τη θάλασσα ως πηγή πρώτων υλών και ο τρίτος την αναψυχή και τον τουρισμό.

«Η σημασία της «γαλάζιας οικονομίας» είναι τεράστια και ειδικά όταν συνδυάζεται με την καινοτομία σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πειραιά. «Μια θέση εργασίας σε start up στη νέα Υόρκη φέρνει 10 νέες θέσεις εργασίας. Ήδη 20 start up έχουν ξεκινήσει και έχουν δημιουργήσει 65 θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να είναι ο Πειραιάς αυτός που θα διδάξει πώς θα γίνονται πόλοι καινοτομίας και ήδη άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λίβερπουλ  και άλλες παίρνουν από εμάς τεχνογνωσία. Μάλιστα το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πειραιά  πρόκειται να  ψηφίσει το στρατηγικό σχέδιο για τη γαλάζια ανάπτυξη. Σκοπός μας είναι μετά το Ρότερνταμ ο Πειραιάς να είναι το δεύτερο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας και αυτό να γίνει εντός του 2018» υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης.

Τέλος ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και CEO της εταιρίας Παπαστράτος που φιλοξένησε την εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του παλιού εργοστασίου στον Πειραιά υπογράμμισε ότι Παπαστράτος, Πειραιάς και καινοτομία πάνε μαζί.

«Ίσως είμαστε  η μόνη εταιρία που κάνει disrupt στο ίδιο της το μέλλον με το IQOS, γι' αυτο και στηρίζουμε την προσπάθεια» τόνισε. Ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων με αφορμή το Blue Growth ζήτησε να στηριχθεί το ναυτιλιακό cluster του Πειραιά και προανήγγειλε στήριξη στους νικητές του διαγωνισμού. «Πρέπει να ενωθούμε. Να μπει η ναυτιλία στα σχολεία» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.