ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική... εισβολή «σώζει» την υπό κατάρρευση αγορά ακινήτων Κύριο

09:01 - 03 Φεβ 2017 | Ακίνητα
Τουρκική... εισβολή «σώζει» την υπό κατάρρευση αγορά ακινήτων
Κατακόρυφη είναι η πτώση που καταγράφεται στη ζήτηση αλλά και στις τιμές των ακινήτων σήμερα, οι οποίες κυμαίνονται σε επίπεδα 40-50% χαμηλότερα κατά μέσον όρο σε σύγκριση με το 2008. Η μακροχρόνια ανεργία και η έλλειψη του διαθέσιμου εισοδήματος «έδεσαν» τα χέρια των Ελλήνων που ήθελαν να αγοράσουν ένα ακίνητο επενδύοντας για το μέλλον. Με τα νέα φορολογικά μέτρα και τις επιβαρύνσεις, το κόστος κατασκευής τους έχει αυξηθεί πάνω από 40%, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανοικοδόμηση, επισήμανε στο Reporter ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Καψιμάλης. Την... παρτίδα φαίνεται πάντως να σώζουν Τούρκοι επενδυτές, οι οποίοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά και επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα πέρα από τους παραδοσιακούς αγοραστές, όπως οι Γερμανοί, οι Ρώσοι κτλ.

Η υπερφορολόγηση «πάγωσε» την αγορά

Την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι δεν βλέπουν καμιά προοπτική ανάπτυξης, αλλά και την υπερφορολόγηση θεωρεί μία από τις αιτίες για το «πάγωμα» της ελληνικής κτηματαγοράς ο Πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αττικής, κ. Γιάννης Ρεβύθης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που αφορούν τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων, στα οποία το μεγαλύτερο κομμάτι είναι οι μεταβιβάσεις με κάθε τρόπο των ακινήτων (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, δωρεές), το 2013 το Δημόσιο εισέπραξε από φόρους μεταβίβασης το ποσό των 503 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Το 2014 τα συγκεκριμένα έσοδα μειώθηκαν δραστικά στα 277 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στον συντελεστή του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 8-10% στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της εμπορικής εφόσον η δεύτερη είναι υψηλότερη. Τη χρονιά που πέρασε τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων μειώθηκαν στα 232 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πτωτική τάση δείχνει να εντείνεται.

 

Κάτι κινείται στα νησιά

Ο κ. Ρεβύθης μιλώντας στο Reporter σχολίασε πως πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα για την αγορά ακινήτων στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές. «Ανάσα» για τις αγοραπωλησίες αποτελούν παράλληλα οι επενδύσεις ξένων funds που ενδιαφέρονται για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Θετική για την προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι και η ύπαρξη της gold visa παρά το γεγονός πως το αρμόδιο υπουργείο δεν την έχει διαφημίσει όσο θα έπρεπε. Η gold visa εξασφαλίζει παραμονή στη χώρα σε όποιον πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράσει στην Ελλάδα κατοικία άνω των 250.000 ευρώ.

 

Τι αγοράζουν οι Έλληνες

Οι Έλληνες που έχουν μετρητά σήμερα αγοράζουν συνήθως ακίνητα αποδόσεων τα οποία θα τους αποφέρουν ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Αττικής. Όσοι προτίθενται να επενδύσουν σε κατοικίες προτιμούν περιοχές με καλύτερο συγκοινωνιακό δίκτυο και διαμερίσματα σε καλή κατάσταση ακόμα κι αν είναι παλιά. Όσον αφορά τα καταστήματα, προτιμούνται οι εμπορικές λαϊκές γειτονιές, όπως ο Κορυδαλλός, η Νέα Ιωνία ή το κέντρο. Οι τιμές εκεί μπορεί να αγγίξουν τα 2.500-3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο την ώρα που κάποτε πωλούνταν 5.000-6.000 ευρώ το τ.μ.

 

Γιατί οι Τούρκοι επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα

Τούρκοι, Κούρδοι αλλά και πολίτες από αραβικές χώρες που αναζητούν μια ασφαλή χώρα είναι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα και αγοράζουν ακίνητα πέρα από τους παραδοσιακούς αγοραστές,  όπως οι Γερμανοί, οι Ρώσοι κτλ. Όπως επισήμανε ο κ. Ρεβύθης, οι άνθρωποι αυτοί είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, μεσαίων ή ανώτερων εισοδημάτων.

 

Το ρεύμα των Τούρκων αγοραστών έχει πυκνώσει σημαντικά από την περίοδο 2011-2012, μετά την περίοδο δηλαδή που οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας και ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών επιταχύνθηκε σημαντικά αγγίζοντας διψήφια ποσοστά σε ετήσια βάση. Η δραστηριοποίησή τους στη χώρα αυξήθηκε θεαματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι, όπου η ανασφάλεια που κυριάρχησε μεταφράστηκε σε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα, έπειτα από σειρά ετών με κατακόρυφες αυξήσεις, πλέον οι τιμές στην Τουρκία έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξασφάλιση νέων μελλοντικών υπεραξιών, τουλάχιστον άμεσα.

 

«Φέτος οι πωλήσεις δεν είναι περισσότερες από 8.000»

Την ανάγκη ύπαρξης ενός αναπτυξιακού νόμου που θα προσελκύσει ξένους επενδυτές στο ελληνικό έδαφος τόνισε ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης. Επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον υψηλό φόρο μεταβίβασης, σημείωσε πως ο Έλληνας αγοραστής σήμερα ψάχνει για κατοικίες 100-110 τ.μ. κυρίως στα ανατολικά και βόρεια προάστια της Αθήνας. Όπως είπε, το 2005 καταγράφηκαν τουλάχιστον 200.000 πωλήσεις ακινήτων, ενώ σήμερα δεν υπολογίζονται πάνω από 8.000.

 

«Αγοράστε τώρα είναι ευκαιρία»

Ο Πρόεδρος των Κατασκευαστών προέτρεψε τους Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο ακίνητο τώρα αν πραγματικά το έχουν ανάγκη, αφού στο μέλλον οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά, κάτι το οποίο συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ και είναι αποδεδειγμένο.

 

«Όταν κάποια από τις μελλοντικές κυβερνήσεις απαλλάξει τα ακίνητα από την αδικαιολόγητα βαριά φορολογία, τότε μόνο θα τονωθεί η αγορά, θα έρθουν ξένοι επενδυτές αλλά και η ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Καψιμάλης.

 

Kυριακή Αξιώτη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.