ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέα αναβολή εφαρμογής των επικαιροποιημένων αντικειμενικών αξιών

10:00 - 16 Νοε 2017 | Ακίνητα
Προς νέα αναβολή εφαρμογής των επικαιροποιημένων αντικειμενικών αξιών
Οι σημαντικές δυσκολίες στη διαδικασία διαμόρφωσης νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα έχουν κάνει τους θεσμούς να αποδέχονται μια μικρή παράταση στην εφαρμογή του νέου συστήματος. Πιο συγκεκριμένα η απουσία δεδομένων από την αγορά οδηγεί σε καθυστερήσεις τις αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχουν συσταθεί οι 75 τοπικές επιτροπές στις περιφέρειες της χώρας οι οποίες θα πρέπει να βγάλουν τις νέες τιμές ζώνης.

Το προαπαιτούμενο αυτό έχει ήδη μπει στο κόκκινο εδώ και καιρό. Μάλιστα ήταν ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης  σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην τελευταία κάθοδο των επικεφαλής των θεσμών. Άλλωστε λίγο ή πολύ λειτουργεί ως γόρδιος δεσμός καθώς οι όποιες διορθώσεις γίνουν δε θα πρέπει να επηρεάσουν τον εισπρακτικό στόχο του ΕΝΦΙΑ που είναι στα 2,65 δις. ευρώ. 

Παράλληλα θα πρέπει να μην υπάρξουν αδικίες σε περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να πυροδοτήσουν ζήτηση σε «εμπορικές» περιοχές που όμως σήμερα ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει σημαντικά τα ακίνητα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν έχουν αντίρρηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να αναβληθεί για τους πρώτους μήνες του 2018, όπως εκτιμά ότι θα γίνει το Υπ. Οικονομικών. Μάλιστα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2018, ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν οι αντικειμενικές, θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Συνολικά, δε, σε εντατική προσπάθεια για να επιταχύνει τις διαδικασίες της αξιολόγησης προβαίνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κλείσει μέτωπα βλέποντας και την χρονοτριβή στο Βερολίνο στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης. Έτσι χτες υπήρξε σχετική τηλεδιάσκεψη όπου τέθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα, ενώ αναμένεται η επικοινωνία να είναι συνεχής ώστε το αργότερο έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το χρέος και το Μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα θα έλθουν και πάλι οι επικεφαλής του κουαρτέτου και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει σημαντική πρόοδος στα μέτωπα (πώληση μονάδων  ΔΕΗ, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί)

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.