ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα γίνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

10:32 - 26 Νοε 2017 | Ακίνητα
Πώς θα γίνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων
Μία φορά την εβδομάδα, αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών στην αρχική του φάση. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο.

Τη Δευτέρα, κατά τη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων που έχει προγραμματιστεί για τις 2 μ.μ., αναμένεται να κριθεί η τύχη των πλειστηριασμών που επισήμως κάνουν πρεμιέρα την επόμενη Τετάρτη στις 29 Νοεμβρίου. Το νέο σύστημα (e-auction) αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2018, με στόχο έως τον Μάιο το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Η εκκίνηση της διαδικασίας και η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών τους προσεχείς μήνες θεωρούνται κομβικής σημασίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι θα επιτρέψει την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής», 50.000 ακίνητα συνδέονται με δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα μεγάλο στοκ από το οποίο οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις ρευστοποιήσεις. Πρόκειται για ακίνητα από όλες τις κατηγορίες, τα οποία ωστόσο δεν είναι πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Να σημειωθεί ότι oι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Το ηλεκτρονικό σύστημα στην αρχική του φάση θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, δηλαδή τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. λήγει και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων που αναμένεται την ίδια μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, δεν εμποδίζει σύμφωνα με μέλη του συλλόγου των συμβολαιογράφων τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στο σύστημα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει κανονικά ανεξαρτήτως της αποχής, η οποία όπως εξηγούν, δεν επηρεάζει και ούτε αφορά τα προκαταρκτικά στάδια των πλειστηριασμών, αλλά μόνο τη συμμετοχή τους την ημέρα διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Στη γενική συνέλευση της Δευτέρας όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα αποφασιστεί η άρση της αποχής, στον βαθμό που για τη λήψη της απόφασης θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των παρόντων. Να σημειωθεί ότι αιτία για την αναβολή της γενικής συνέλευσης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η αδυναμία αρκετών μελών να προσεγγίσουν τον χώρο της γενικής συνέλευσης, εξαιτίας της παρουσίας των «συλλογικοτήτων», με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απαρτία για τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης.

Με την προϋπόθεση άρσης της αποχής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται. Η διαδικασία θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας. Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.