ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ψήνεται» η συνταγή για τις νέες αντικειμενικές

12:22 - 19 Ιαν 2018 | Ακίνητα
«Ψήνεται» η συνταγή για τις νέες αντικειμενικές
Άρον – άρον προσπαθεί η κυβέρνηση να τρέξει την όλη επιχείρηση αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα καθώς σε αυτές πάνω, όπως προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να πατήσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ από δω και στο εξής.

Έτσι, σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να γίνει η πολύωρη κλήρωση, προκειμένου να μοιραστούν οι ενδιαφερόμενοι κατά Ζώνες και να καλυφθούν ακόμα και οι περιοχές που έμειναν στα αζήτητα.

Ωστόσο οι εκτιμητές έχουν εκφράσει ενστάσεις τόσο για τις αμοιβές όσο και για την προθεσμία των 20 ημερών που έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες. Όπως αναφέρουν χωρίς να έχουν επαρκή δεδομένα, λόγω των ελάχιστων νέων συμβολαίων, ειδικά σε νεόδμητα ακίνητα, είναι δύσκολο να εισηγηθούν νέες τιμές. Σημειώνουν παράλληλα ότι θα προσπαθήσουν από τα αρχεία, που έχουν από τις περιοχές, αλλά κι από πρόσθετα στοιχεία από όλες τις διαθέσιμες πηγές( π.χ. από την Τράπεζα της Ελλάδας, από τα αρχεία της ΑΑΔΕ για τα μισθώματα, από τους συμβολαιογράφους και τους μεσίτες) να κάνουν ό,τι μπορούν.

Ειδικά, δε, για περιοχές με μηδενικές αγοραπωλησίες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν στοιχεία από γειτονικές περιοχές και να τα προσαρμόσουν αναλόγως.

Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθούν και στις περιοχές όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων αφορούν κυρίως σε παλαιά και πολύ παλαιά ακίνητα, με τη βοήθεια των ειδικών συντελεστών παλαιότητας.

Πάντως τον τελευταίο λόγο στις αντικειμενικές αξίες θα έχει το υπουργείο Οικονομικών. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι εισηγήσεις θα εξεταστούν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, πριν πάρουν την οριστική τους μορφή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.