ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Λύσεις για τα χρεωμένα νοικοκυριά

09:36 - 02 Φεβ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Τα τραπεζικά καταστήματα κοντεύουν να μετατραπούν σε κέντρα ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με στέλεχος του τραπεζικού κλάδου, καθώς η ύφεση βάζει "μαχαίρι" στα εισοδήματα των νοικοκυριών, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των καθυστερήσεων στις τραπεζικές οφειλές.
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει ως πρώτο τους στόχο το περιορισμό της αύξησης των επισφαλειών και συνεχίζουν τις ρυθμίσεις των δανείων με πρώτη προτεραιότητά τους τους πελάτες που δεν μπορούν πια να αποπληρώσουν με ομαλό τρόπο τα χρέη τους.
Οι τράπεζες ακολουθούν και φέρος την ίδια πολιτική με το 2010. Κατά την διάρκεια της περυσινής χρονιάς ρυθμίσθηκαν 250 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών, με τη μείωση των μηνιαίων δόσεων, προκειμένου τα δάνεια να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων εκταμιεύσεων πέρσι κατευθύνθηκε στην εξόφληση παλαιότερων δανείων.
Οι δόσεις περικόπτονται συνήθως μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας της σύμβασης. Εναλλακτικά, δίδεται περίοδος χάριτος μόνο τόκτων ή μηδενικών πληρωμών. Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις μειώνουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων, όμως επιβαρύνουν τελικά τον οφειλέτη με περισσότερους τόκους. Ο γενικός κανόνας, άλλωστε, που ισχύει με τις τράπεζες, είναι πως όσο πιο μεγάλη είναι η εξυπηρέτηση από την τράπεζα, τόσο περισσότερα τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:05 - 02 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.