ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο: Από "λιμάνι", "φουρτουνιασμένη θάλασσα" για τους δανειολήπτες

02:52 - 01 Μαρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
"Σύγκριο" έχει πιάσει τους δανειολήπτες που έχουν προχωρήσει στην αγορά στεγαστικού μέσω ελβετικού φράγκου, την ώρα που η απόδοση του νομίσματος "φιγουράρει" στις υψηλότερες αυτής της περιόδου, καθώς ευρώ και δολάριο παρουσιάζουν συνεχή διολίσθηση ή έστω παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. Το πρόβλημα εν τω μεταξύ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή, που εκτός της ενίσχυσης της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου, οι δανειολήπτες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να παρατηρούν και το υπόλοιπο του άληκτου δανείου τους να παίρνει την "ανιούσα".  
Η ισχυρότερη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου σημειώνεται ήδη από το περασμένο έτος και συγκεκριμένα τους δύο τελευταίους μήνες του 2010, όταν οι traders άρχισαν να στρέφονται προς την αγορά του νομίσματος, καθώς οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων ενόψει της έναρξης του 2011, δεν άφηναν περιθώρια για "πειραματισμούς". Συνεπώς, το "βλέμμα" των επενδυτών "κοίταζε" προς ασφαλέστερα καταφύγια, όπως ο κλάδος των εμπορευμάτων ή έστω τα πιο σταθερά νομίσματα, τάση, η οποία όσο περνάει ο καιρός ολοένα και επεκτείνεται...


Σαφώς και το δυσχερές οικονομικό κλίμα της ευρωπαικής περιοχής συμβάλει στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στο φράγκο, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, όπου οι πρωτοφανείς συγκρούσεις στη Λιβύη έχουν "κατακεραυνώσει" το αμερικάνικο νόμισμα. Ενώ η τρελή "κούρσα" που σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης, "στηρίζει" τις πληθωριστικές πιέσεις και στέλνει το δολάριο σε νέα χαμηλά. Σημειώνεται ότι το φράγκο έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου τις οκτώ από τις εννέα τελευταίες ημέρες. Ακόμα περισσότερο κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο το ελβετικό νόμισμα έχει εμφανίσει "άλμα" της τάξεως του 5,1%, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τον Ιούνιο του 2010, "σκαραφλώνοντας" δηλαδή σε υψηλό οχτώ μηνών. Παράλληλα, και το ευρώ υποχώρησε έναντι του ελβετικού φράγκου, στα 1,2706 φράγκα- στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιανουαρίου δηλαδή σε χαμηλό ενάμιση μήνα, για να διαμορφωθεί την ίδια ώρα στα 1,2776 φράγκα.


Στην πραγματικότητα, όσοι δανειολήπτες έχουν αγοράσει στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor θεωρούνται οι πιο επωφελημένοι τη υπόθεσης, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς το επιτόκιο στη διατραπεζική έχει υποχωρήσει σημαντικά. Στον αντίποδα, όσοι έχουν προβεί σε αγορά στεγαστικού σε ελβετικό φράγκο όχι μόνο πληρώνουν πιο αυξημένη δόση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά καταβάλλουν και μεγαλύτερο ποσό συγκριτικά με όσους έχουν λάβει δάνειο σε ευρώ. Στο μεταξύ, υπογραμμίζεται ότι ο χρόνος λήψης του στεγαστικού δανείου είναι το βασικότερο κριτήριο ενίσχυσης του επιτοκίου αποπληρωμής, εάν υπολογιστεί ότι από το Μάρτιο του 2009 άρχισαν να "σκουραίνουν" τα πράγματα, καθώς τότε χρονολογείται η χαμηλότερη δόση σε ευρώ από ότι σε φράγκο, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα. Αντιθέτως, το κλίμα αντιστράφηκε το Φεβρουάριο του 2008 ή το έτος 2007, όπου τότε τα στεγαστικά δάνεια σε ευρώ καταβάλλονταν σε υψηλότερες δόσεις, ενώ τα αντίστοιχα σε ελβετικό φράγκο σε χαμηλότερες...


Πάντως όσο η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη και η κρίση χρέους στην περιφέρεια διατηρείται σε στασιμότητα, τόσο το ευρώ θα χάνει έδαφος έναντι του ελβετικού φράγκου πλήττοντας ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες μέσω του νομίσματος της Ελβετίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το να συνδέουν οι καταναλωτές το δάνειό τους με ένα παγκόσμιο νόμισμα, συνδέουν και τη "δόση" τους με τις παγκόσμιες εξελίξεις.


Σταυρούλα Μαλαίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 01 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.