ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οκτώ συμβουλές προς επενδυτές σε περίοδο κρίσης

03:42 - 05 Μαρ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Υπάρχουν κάποιες βασικές «αρχές» οι οποίες φαίνεται πως ισχύουν για τους επενδυτές, στην «μετά την κρίση» εποχή.

Κατά τον Κέβιν Μέρφι, μάνατζερ του Schroder Income Fund, είναι οι εξής:

1) Η υπομονή είναι αρετή: Η προσεκτική παρακολούθηση του κλίματος των αγορών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ευκαιρίες για τους υπομονετικούς επενδυτές. Σε στιγμές χρηματιστηριακού «πανικού», οι τιμές των μετοχών παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές οι οποίοι δεν θα παρασυρθούν και θα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εταιρείας Next, η μετοχή της οποίας έπεσε από τις 24 λίρες στις 8 και μετά ανέβηκε ξανά στις 20.

2) Είναι καλό να λαμβάνει κανείς υπόψιν τις συμβουλές των οικονομολόγων…αλλά ακόμα καλύτερο να τις αγνοεί. Το γεγονός αυτό αποδείχτηκε περίτρανα κατά την οικονομική κρίση. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις σε βάθος χρόνου είναι μία εξαιρετικά δύσκολη «επιστήμη», η οποία βασίζεται σε πληθώρα μεταβλητών. Επίσης, πολύ συχνά η οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους δεν συμπλέει με την πορεία των αγορών, όπως έχει δείξει μελέτη του London Business School.

3) Το φτηνότερο είναι πάντα καλύτερο: ο καλύτερος τρόπος να «εξασφαλιστούν» κέρδη από αγορές μετοχών είναι μέσω της παρακολούθησης των τιμών τους, ό,τι και αν προβλέπουν οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

4) Οι «καλές» εταιρείες δεν αποτελούν πάντα ευκαιρίες: Η αγορά μετοχών μίας «καλής» εταιρείας σε λάθος στιγμή μπορεί να επιφέρει ζημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της GlaxoSmithKline.

5) Ο μέσος όρος έχει σημασία: Μπορεί το «ζενίθ» και το «ναδίρ» να βοηθούν στη διαμόρφωση εκτιμήσεων σχετικά με την απόδοση των μετοχών, αλλά πάντα υπάρχει μία τάση «επιστροφής» στο μ.ο. Οι εταιρείες που αποφέρουν μεγάλα κέρδη δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν επ'αόριστον, ενώ αυτές οι οποίες βρίσκονται στο «ναδίρ», είναι μάλλον δύσκολο να «βαλτώσουν» εκεί. Καλό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η απόδοση μακροπρόθεσμα, μέσω της εξέτασης των μ.ο.

6) Το ιστορικό των μερισμάτων έχει σημασία: Εξαιρετικά υψηλής σημασίας είναι η εξέταση του «ιστορικού» των εταιρειών όσον αφορά την απόδοση μερισμάτων. Κάποιες εταιρείες πρέπει να αυξάνουν το χρέος τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα μερίσματά τους θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

7) Το μέγεθος δεν έχει σημασία: Η απόκλιση ενός fund από τον δείκτη του είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο εκτίμησης ρίσκου, αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι πιο ασφαλές να γίνεται εκτίμηση των επενδύσεων σε κλίμακα «απόλυτου ρίσκου» (τιμή, κέρδη, οικονομική κατάσταση). Εάν τα εν δυνάμει κέρδη μίας επένδυσης φαίνονται μεγαλύτερα από ότι το ρίσκο, τότε αυτή η επένδυση πρέπει να θεωρείται μακροπρόθεσμα καλή, παρά το «μέγεθος» του δείκτη.

8) Μην ακολουθείτε τη μάζα: Η θέληση ενός επενδυτή να κινηθεί αντίθετα με τις διαθέσεις της μάζας είναι θεμελιώδης για την επίτευξη μεγάλων κερδών μακροπρόθεσμα.


Σε συνεργασία με το site eranistis.gr
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.