ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι παγίδες της δήθεν εξοικονόμησης και πως να τις αποφύγετε

13:59 - 17 Μαϊ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Νομίζετε πως εξοικονομείτε χρήματα. Χρησιμοποιείτε κουπόνια. Ψωνίζετε χονδρικά. Αλλά στην πραγματικότητα το καταφέρνετε;

Του eranistis.gr

Οι ειδικοί της Citibank συμβουλεύουν να δώστε λίγο προσοχή στα παρακάτω:

Αν αγοράζετε πράγματα επειδή έχουν έκπτωση, δεν εξοικονομείτε χρήματα. Γιατί απλώς, δεν αποτελεί κάτι ευκαιρία, όταν δεν το χρειάζεστε.

Ξανασκεφτείτε τις πολυτέλειες. Έχουν την τάση να γίνονται αναγκαιότητα.

Τα καινούρια αυτοκίνητα χάνουν μέχρι και το ένα τρίτο τής αρχικής τους αξίας, τον πρώτο χρόνο. Αν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χιλιάδες ευρώ, αγοράζοντας από αξιόπιστο έμπορο ένα μεταχειρισμένο.

Ελέγξτε συχνά τους λογαριασμούς σας για τυχόν λάθη.

Καταρτίστε καταλόγους για τα ψώνια σας.

Πριν προβείτε σε μια μεγάλη αγορά, κάντε έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας τις τιμές σε τρία μαγαζιά.

    Το «κλειδί»

    Όταν ελέγξετε τα μηνιαία σας έξοδα, μπορείτε να σκεφτείτε κάποιους τρόπους ακόμη για να απαλλαγείτε οριστικά από το χρέος σας.

    Οι 2 κανόνες

    Αν το εισόδημά σας δεν καλύπτει τα έξοδά σας, πρέπει ή να μειώσετε τα έξοδά σας ή να αυξήσετε το εισόδημά σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε δραστικές περικοπές, αλλά πρέπει να προβείτε σε κάποιες ουσιαστικές περικοπές που θα σας επιτρέψουν να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας.

    Πρώτον, φροντίστε να καλύψετε τους λογαριασμούς που πρέπει να εξοφλήσετε (νερό, ηλεκτρικό, δόσεις δανείων) καθώς και να έχετε χρήματα για βασικές ανάγκες (τρόφιμα, ένδυση, ασφάλιση).

    Δεύτερον, επικεντρωθείτε στα μη αναγκαία, σε τομείς όπου θα είναι σχετικά ανώδυνο να προβείτε σε περικοπές. Είναι δύσκολο να ξεχρεώσει κανείς τις οφειλές του. Χρειάζεται χρόνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ένα με δύο χρόνια. Αλλά μπορείτε να το κάνετε, αν επιμείνετε. Είναι υπέροχο το συναίσθημα που θα έχετε, όταν ξεχρεώσετε. Πόσο μάλλον, αν καταφέρετε να μην χρεωθείτε χωρίς λόγο ποτέ ξανά.

    Κάθε μήνα προσπαθήστε να μειώσετε μια κατηγορία εξόδων κατά 5%-10%.

    Ανοίξτε ένα λογαριασμό καταθέσεων για μεγάλες, έκτακτες δαπάνες, ώστε να μην ξεφεύγετε από τον προϋπολογισμό σας.

    Να χρεώνετε στην κάρτα σας μόνο ότι γνωρίζετε ότι μπορείτε να αποπληρώσετε, ιδιαιτέρως όσον αφορά στις μεγάλες αγορές.

    Να αντιμετωπίζετε το υπόλοιπο της πιστωτικής σας κάρτας ως τραπεζικό δάνειο για το ίδιο ποσό.

    Να αποφεύγετε τη νοοτροπία τής «ευκαιρίας». 'Όταν αγοράζετε ένα αντικείμενο που κάνει €100 σε τιμή ευκαιρίας στα €60, δεν έχετε εξοικονομήσει €40. Έχετε ξοδέψει €60. Ευκαιρία αποτελεί μόνο αν το χρειάζεστε πραγματικά και μπορείτε να το αποκτήσετε.

    Αποφασίστε συγκεκριμένα τι θα κάνετε με το χρηματικό ποσό που θα εξοικονομήσετε, π.χ. θα κάνετε το μακρινό ταξίδι που πάντα θέλατε, θα αποπληρώσετε το δάνειό σας.

    Να παρακολουθείτε πάντα τι ξοδεύετε και τι εισπράτετε, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναχρεωθείτε από αλόγιστες δαπάνες.

    Προσπαθήστε να αυξήσετε το εισόδημά σας. Μπορείτε να καλυτερεύσετε το μισθό σας; Μπορείτε να κάνετε και μια δεύτερη δουλειά; Μπορείτε να πουλήσετε κάτι που δεν χρειάζεστε πια;

    Ανταμείψετε τον εαυτό σας. Καταφέρατε να ξεχρεώσετε. Ήταν μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, καταφέρατε όμως ένα μεγάλο επίτευγμα και δείξατε μεγάλη υπομονή. Βρείτε φθηνούς τρόπους να γιορτάζετε την πρόοδό σας.

      Τελευταία τροποποίηση στις 01:11 - 16 Αυγ 2011
      Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.