ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευνοϊκότερη η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

09:47 - 14 Ιουλ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Όσοι θα υπαχθούν τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τμηματικά τις δόσεις που δεν είχαν πληρώσει.
Ευνοϊκότερη γίνεται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς όσοι αποφασίσουν να υπαχθούν τώρα σε αυτήν δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν αναδρομικά όλες τις δόσεις από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης, τον περασμένο Οκτώβριο. Αντίθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τμηματικά τις δόσεις που δεν έχουν πληρώσει μέχρι τώρα, με προσαύξηση 1% κάθε μήνα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε χθες, «εφόσον οι οφειλέτες ζητήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα των δόσεων, πρέπει να καταβάλουν το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις επιβαρημένες με προσαύξηση 1% ανά μήνα, των οποίων ο αριθμός θα μπορεί να είναι ίσος ή μικρότερος με τις εναπομείνασες δόσεις της αρχικής ρύθμισης κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους. Η χορήγηση της έκπτωσης επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζεται σύμφωνα με τις δόσεις του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλεγεί».

Με λίγα λόγια, αν υπαχθεί κάποιος σήμερα στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να πληρώσει όλο το ποσό που αντιστοιχεί και στις μηνιαίες δόσεις που αφορούν το οκτάμηνο από τις 29 Οκτωβρίου 2010 - όταν τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση - μέχρι και το τέλος Ιουνίου, κάτι που προφανώς αποτελεί αντικίνητρο για πολλούς. Στην ουσία η ρύθμιση αρχίζει από μηδενική βάση και ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την τμηματική εξόφληση μιας οφειλής περιορίζεται από τις 45 σε 37, λόγω ακριβώς του οκταμήνου που πέρασε.

Επίσης, εφόσον η καταβολή του ποσού θα γίνεται εφάπαξ, ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται κατά 100% από τις προσαυξήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2007 θα καταβάλλεται το 10% των πρόσθετων φόρων και τελών που βεβαιώθηκαν μαζί με την κύρια οφειλή. Αν η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2008 θα καταβάλλεται το 20% των πρόσθετων φόρων, αν έγινε εντός του 2009 θα καταβάλλεται το 30% των πρόσθετων φόρων και εφόσον έγινε εντός του 2010 θα καταβάλλεται το 40% των πρόσθετων φόρων και τελών.

Γιώργος Φιντικάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 15:53 - 14 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.