ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για άνεργους

20:33 - 13 Αυγ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Λιγότερα ένσημα για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για λιμενεργάτες, ρητινοσυλλέκτες και ξενοδοχοϋπαλλήλους, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εργασίας.

Σε 50 μειώνονται από 80 τα ελάχιστα ένσημα κατά το προηγούμενο έτος προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας τους. Αυτό ισχύει από την 1η Μαρτίου 2011 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπ. Εργασίας που διευκρινίζει διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Η μείωση αυτή των ενσήμων έγινε διότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας ή υποαπασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, ώστε να δικαιούνται ιατρο-φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους. 

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καθώς και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, επειδή εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας με συνέπεια να αδυνατούν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, προκειμένου να καλυφθούν για παροχές ασθένειας σε είδος από το  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,  οι εν λόγω εργαζόμενοι καθώς και τα μέλη της οικογενείας τους, καλύπτονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος , χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης καλύπτει το χρονικό διάστημα από 1-3-2009 (και τούτο προκειμένου να καλυφθεί το προηγούμενο διάστημα, που εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό με εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) έως 28-2-2013.

Επίσης, οι ρητινοσυλλέκτες και τα μέλη της οικογενείας τους, κάτοικοι των περιοχών, που έχουν χαρακτηρισθεί ως πυρόπληκτες από τις πυρκαγιές του 2007 και ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας,  για την περίοδο από 1-3-2009 μέχρι 28-2-2013, καλύπτονται από το Ι.Κ.Α.- E.T.A.M. για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον είχαν αυτό το δικαίωμα  το έτος 2007.

Ακόμη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2009 σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Κέρκυρας, οι οποίες όμως δεν λειτούργησαν το έτος 2010, αδυνατούν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης ώστε να συνεχίσουν να καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Για το λόγο αυτό, οι ανωτέρω ασφαλισμένοι και τα μέλη της οικογενείας τους, καλύπτονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος για την περίοδο από 1-3-2011 έως 29-2-2012, εφόσον είχαν τις απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις για το έτος 2009.

Για την ασφάλιση των παραπάνω προσώπων, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Κλάδο Ασθένειας σε είδος, μηνιαία εισφορά σε ποσοστό 6,45% επί του εκάστοτε βασικού ημερησίου επιδόματος ανεργίας.

Προστασία μητρότητας

Οι μητέρες ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εργάζονται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις  με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μετά την λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης, προς το μειωμένο ωράριο, άδειας δικαιούνται να λάβουν ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, εξάμηνης διάρκειας. Επειδή κατά  το χρονικό αυτό διάστημα δεν προβλεπόταν από τις  διατάξεις αυτές, καταβολή εισφορών για παροχές ασθένειας, οι ασφαλισμένες αντιμετώπισαν πρόβλημα διακοπής της ασφάλισης τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για το λόγο αυτό, κατά  τον χρόνο της ειδικής άδειας της μητρότητας προβλέπεται εκτός των άλλων η καταβολή εισφορών για τον κλάδο  ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι προβλεπόμενες εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) παρακρατούνται από τον ΟΑΕΔ και αποδίδονται στον Φορέα.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος ασφάλισης, που  έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 142 του ν.3655/2008 θεωρείται χρόνος ασφάλισης  στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει αντίστοιχα και για τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:20 - 03 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.