ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνές διακοπές στο νησί

21:02 - 15 Αυγ 2011 | Ατομικά Συμφέροντα
Η κρίση θέλει καλοπέραση, όχι μιζέρια. Οταν ήμασταν νεότεροι είχαμε περάσει περιόδους μεγάλης απενταρίας.

Αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο να περάσουμε 10 μέρες στο νησί με το κορίτσι μας, χωρίς να μας λείψει τίποτα.

Και για να μη φαίνονται όλα αυτά σαν θεωρία, θα σας πούμε ότι πέρσι πήγαμε δύο ζευγάρια στη Μήλο. Το ένα ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και το δεύτερο ακολούθησε αυτό που κάνουν όλοι: φαγητό, ποτό, σνακ έξω. Αποτέλεσμα; Οι διακοπές για το πρώτο ζευγάρι κόστισαν 600 ευρώ. Για το δεύτερο 1.500 ευρώ. Η απόφαση είναι δική σας. Διότι, η λύση δεν είναι να κάθεστε αγκαλιά σε ένα παγκάκι, να κοιτάτε τη θάλασσα και να μασάτε πασατέμπο. Η λύση βρίσκεται σε μικρές έξυπνες κινήσεις. Αρκεί να είστε λίγο προνοητικοί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

1. Εισιτήρια. Επιλέξτε το καράβι και όχι το αεροπλάνο. Μπορεί με το καράβι να κάνετε πιο πολλές ώρες να φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά θα βρίσκεστε μαζί με το ταίρι σας, επίσης, πιο πολλές ώρες. Μπορείτε να αποφύγετε τις «καραβίσιες» τιμές στους καφέδες, τα νερά, τα αναψυκτικά και τα σνακ. Πάρτε ένα παγούρι με νερό, μερικά αναψυκτικά, φρούτα και σάντουιτς από το σπίτι. Πάρτε και μερικά καφεδάκια έτοιμα («σπαστά», όπως τα λέμε).

2. Τόπος διαμονής. Συνήθως ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο κοστίζει λιγότερο από ό,τι το ξενοδοχείο. Αν επιλέξετε ένα δωμάτιο λίγο πιο μακριά από τη θάλασσα, η τιμή θα είναι μικρότερη. Απλά προσέξτε να παρέχει τις βασικές ανέσεις: καθαριότητα, μπάνιο, air condition, ψυγείο και παράθυρο. Επίσης, προσέξτε την περίπτωση που προσφέρει πρωϊνό να μην κοστίζει όσο η διαμονή σας σε ξενοδοχείο με ημιδιατροφή. Να τα ελέγξετε όταν κλείνετε το δωμάτιο. Τηλεφωνήστε, ρωτήστε, πάρτε τιμές και ζητήστε την τελική προσφορά γραπτώς. Μετά στέλνετε τα χρήματα που μπορεί να σας ζητήσουν ως προκαταβολή.

3. Διατροφή. Ισως, αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος των διακοπών μετά τη διαμονή και ενδεχομένως τα εισιτήρια.

  • Πρωινό. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να τρώτε όσο περισσότερο μπορείτε το πρωί. Αυτό θα σας κρατήσει αρκετές ώρες, δεν θα πέσετε στον πειρασμό για μια τυρόπιτα στις 10-12 το μεσημέρι στη θάλασσα για να σας φύγει η λιγούρα, ενώ θα σας προσφέρει ενέργεια. Αν δεν περιλαμβάνεται πρωινό στην τιμή της διαμονής, φροντίστε να προμηθευτείτε από το κοντινότερο παντοπωλείο ή σούπερ μάρκετ που βρίσκεται κοντά στο δωμάτιό σας τα εξής: γάλα (μακράς διαρκείας ή εβαπορέ), κορν φλέικς, ζάχαρη, φρούτα, φρυγανιές, μαρμελάδα, μέλι και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας για πρωινό. Αν μάλιστα δεν βαριέστε και τα πάτε καλά με το τηγάνι, πάρτε και αυγά. 
  • Δεκατιανό. Τα φρούτα είναι η πιο εύκολη λύση. Αν δεν σας αρέσουν, μπορείτε να φτιάξετε ένα τοστάκι πριν φύγετε από το δωμάτιο. 'Η πάρτε μαζί σας μερικά κράκερ. 
  • Μεσημεριανό. Οσα θα πληρώσετε για να φάτε δύο άτομα στην ταβέρνα μία σαλάτα και δύο μπριζόλες, κοστίζει μία κατσαρόλα φακές για 10 μέρες! ΟΚ, δεν λέμε να μαγειρέψετε μία κατσαρόλα φακές για 10 ημέρες. Υπάρχουν πολλές, εύκολες, νόστιμες και φθηνές συνταγές. Για παράδειγμα: αυγά τηγανητά, αυγά ομελέτα με ντομάτα, μακαρόνια με σάλτσα, ντάκος κλπ. Και μην υποτιμάτε τη λύση των κεφτέδων. Είναι απλοί, με μισό κιλό κιμά θα φάτε σίγουρα δύο φορές και κρατάνε έξω από το ψυγείο για ώρες. Υπάρχουν και πιο περίπλοκα φαγητά αρκεί να έχετε κουζίνα ή φούρνο και φυσικά διάθεση. Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες πατώντας εδώ
  • Απογευματινό. Τώρα χρειάζεστε καφεδάκι και κάτι γλυκό. Ο καφές είναι εύκολος. Για γλυκό προτείνουμε: ψωμί ή μπανάνα με μερέντα. Κι αν αντέχει η τσέπη, ρίξτε το έξω με παγωτό. 
  • Βραδινό. Εδώ χρειάζεστε κάτι λιπαρό για να αντέξει το στομάχι στο ποτό που θα ακολουθήσει, αλλά και στο ξενύχτι. Αν θέλετε να αποφύγετε να μαγειρέψετε, πχ μακαρόνια με κιμά ή να τηγανίσετε λουκάνικα με αυγά και πατάτες, μπορείτε να αγοράσετε σουβλάκια με πίτα. Είναι «ακριβή» επιλογή, αλλά θα σας κρατήσει περισσότερο από την πίτσα, είναι πιο υγιεινά από τα πεϊνιρλί, ενώ είναι (θεωρητικά) ισορροπημένα από πλευράς λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών. 
  • Ποτό. Αν είστε συγκρατημένοι και σας είναι αρκετά 1 με 2 ποτά, δεν υπάρχει ζήτημα. Αν θέλετε να γίνεστε «τύφλα» κάθε βράδυ, τότε θα σας κοστίσει ακριβά. Μπορείτε να μειώσετε το κόστος, αν με την παρέα σας ξεκινήσετε να πίνετε πριν πάτε στο αγαπημένο σας κλαμπ. Ενα μπουκάλι από το σούπερ μάρκετ είναι πολύ φθηνότερο. Ο φίλος μου ο Τάκης, μπάρμαν, προτείνει να παραγγέλνετε μονά ποτά, παρά διπλά. Συμφέρει. 

Μετά το μεθύσι, πριν πάτε για ύπνο. Καλό είναι να αποφεύγετε να γυρνάτε στο δωμάτιο «τύφλα» για πολλούς λόγους. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να το αποφύγετε και με όση δύναμη σας έχει απομείνει, πιείτε νερό και φάτε μία μπανάνα. Το νερό θα σας μειώσει την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ και η μπανάνα θα σας δώσει το κάλιο, το οποίο χάνετε με τη διούρηση. Η έλλειψη καλίου είναι αυτή που προκαλεί τον πονοκέφαλο και τους πόνους στο σώματα την άλλη μέρα την οινοποσίας. Οταν ξυπνήσετε, πιείτε νερό, πάρτε ένα παυσίπονο (όχι ασπιρίνη) αν πονάτε, φάτε μία μπανάνα, ενώ αν είναι το στομάχι σας χάλια, πιείτε σιγά σιγά ένα χαμομήλι (ούτε ζεστό, ούτε κρύο). Οχι καφές. Οχι τσάι. Είναι συμβουλές που μου τις έχει δώσει ο κολλητός μου, γιατρός σήμερα, φοιτητής ιατρικής τότε που μας τα έλεγε. Και μας έκανε περδίκι.

4. Μετακίνηση. Αν μπορείτε να αποφύγετε το αυτοκίνητο και το μηχανάκι έχει καλώς. Αν όχι, προτιμήστε να πάρετε μαζί σας το δικό σας αυτοκίνητο. Αν το δικό σας αυτοκίνητο είναι καλό, ακριβό και καινούργιο, μάλλον προτιμήστε να νοικιάσετε στο νησί ένα παπάκι. Αν είναι μεγάλο το νησί ή υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα (πχ ναυτία, φόβος στο μηχανάκι κλπ), δεν υπάρχει λόγος για καταπίεση. Διακοπές είστε. Θα έχετε μία επιβάρυνση από την ενοικίαση του αυτοκινήτου. Προσπαθήστε να νοικιάσετε όσο το δυνατόν πιο μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο και όσο το δυνατόν λιγότερες μέρες. Για παράδειγμα, νοικιάστε το μόνο για 3-4 μέρες που θα προγραμματίσετε να κάνετε το γύρο του νησιού.

5. Αξιοθέατα. Μην αφήσετε γωνιά για γωνιά του νησιού. Προτιμήστε, επίσης, να περάσετε μία μέρα μαζί με το ταίρι σας ή την παρέα σας σε ένα καραβάκι που θα σας κάνει το γύρο του νησιού (αν αυτό προσφέρεται). Συνήθως κοστίζει λιγότερο από όσο θα ξοδεύατε αν μένατε όλη μέρα στο νησί. Διότι στο κόστος περιλαμβάνετε ένα -έστω- πρόχειρο γεύμα. Επίσης, κολυμπάτε, βουτάτε και γεμίζει το μάτι σας εμπειρίες.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

  • Εχετε μαζί σας μερικά βασικά τηλέφωνα: αστυνομία, ιατρείο κλπ 
  • Εχετε μαζί σας τον τραπεζικό λογαριασμό (βιβλιάριο) και τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού σας. Αν ξεμείνετε, μπορούν με το IBAN να σας στείλουν αυθημερόν χρήματα στο λογαριασμό σας. Οσοι έχτε μεγαλύτερη ανασφάλεια, μπορείτε να πάρετε μαζί σας την χρεωστική ή/και την πιστωτική κάρτα. Μόνο για επείγουσες περιπτώσεις. 
  • Να γνωρίζετε αν τυχόν έχετε σε κάποια πράγματα αλλεργία και μην ντρέπεστε να τα πείτε στην παρέα σας. Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ θα καταλάβουν πιο εύκολα και γρήγορα οι άνθρωποι γύρω σας τι έχετε πάθει και θα σας βοηθήσουν. Αν έχετε πρόβλημα αλλεργίας, πάρτε μαζί τα φάρμακά σας.  
  • Προμηθευτείτε βασικά φάρμακα και πρώτες βοήθειες: παυσίπονα (όχι ασπιρίνη), Betadine, βαμβάκι, γάζα, κρέμα για τα τσιμπήματα, κρέμα για το έγκαυμα (δεν είναι δύσκολο να καούμε από τον ήλιο) και κάτι για τη διάρροια και τις αλλεργίες. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. 
  • Να έχετε μαζί σας, πάντα, προφυλακτικά. 

Πρώτες βοήθειες

  • Ηλίαση. Συνοδεύεται με ζαλάδες, εμετό και πυρετό. Πάρτε το φίλο ή τη φίλη σας σε δροσερό μέρος, ρίξτε του νερό, δώστε του να πιει νερό γουλιά - γουλιά και πάτε γρήγορα στον γιατρό ή στο κέντρο υγείας. 
  • Εγκαύματα. Αν δεν είναι σοβαρά και εκτεταμένα, τότε αντιμετωπίστε τα με αρκετό νερό και αλοιφές για εγκαύματα. Αποφύγετε μετά την έκθεση στον ήλιο. 
  • Γαστρεντερίτιδα. Συμβαίνουν και αυτά. Συνήθως προέρχεται από ιό ή μικρόβιο από νερό ή τις τροφές. Συνοδεύεται συνήθως από πυρετό, διάρροια ή και εμετούς. Πάρτε ένα αντιπυρετικό και πάτε στην τουαλέτα μέχρι να περάσει ο τελευταίος εμετός και διάρροια. Αν υποχωρήσει ο πυρετός με το αντιπυρετικό είναι ένα θετικό σημάδι. Παραμένετε νηστικοί (ούτε νερό) για τέσσερις ώρες μετά τον τελευταίο εμετό. Μετά δοκιμάζετε να πιείτε λίγο νερό. Μία γουλιά κάθε πέντε λεπτά. Αν το στομάχι δεν αντιδρά και δεν κάνετε εμετό, κάνετε πιο συχνή τη λήψη νερού σταδιακά. Αν η διάρροια έχει σταματήσει δεν κάνετε τίποτα άλλο, παρά να μείνετε νηστικοί μέχρι το επόμενο γεύμα. Αν επιμένει η διάρροια ή/και ο εμετός πάτε αμέσως στον γιατρό ή το ιατρικό κέντρο. Το πιθανότερο είναι να σας συστήσει να πάρετε το φάρμακο για τη διάρροια που έχετε μαζί σας και να ακολουθήσετε μία δίαιτα λίγων θερμίδων μερικές ώρες αργότερα (πχ ρυζάκι βρασμένο). 
  • Υψηλός πυρετός. Αποτελεί σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Δείτε αν συνοδεύεται από πονοκέφαλο και αν μπορεί ο ασθενής να λυγίσει το κεφάλι του, ώστε να ακουμπήσει το πηγούνι στον θώρακα. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε πάτε αμέσως στο γιατρό χωρίς να χάνετε ούτε ένα δευτερόλεπτο. 
  • Πόνος στην κοιλιά. Ελέγξτε αν έχετε πάει τουαλέτα τις τελευταίες ημέρες και δείτε μήπως ανακουφίζεστε όταν «κουλουριάζεστε». Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό. 
  • Σπασμοί. Αν κάποιος από την παρέα πάθει σπασμούς, τυλίξτε το δάχτυλό σας με ένα πανί, ανοίγετε το στόμα του, τραβάτε προς τα έξω τη γλώσσα και βάζετε το δάχτυλο με το πανί στο στόμα του. Ετσι, δεν θα κινδυνέψει να δαγκώσει τη γλώσσα του. Πάτε αμέσως στον γιατρό. 

Και το σημαντικότερο:

Μην κάνετε τους γιατρούς. Οπως εμείς τώρα, κάποιοι θα πουν. Στόχος είναι να προκαλέσουμε τις υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά και όχι να δώσουμε ιατρικές συμβουλές ή να κάνουμε γνωματεύσεις.
Με το παραμικρό πρόβλημα, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό και επισκεφθείτε το κέντρο υγείας. Μόνο ο γιατρός γνωρίζει και μπορεί να δώσει την κατάλληλη λύση.

* Ευχαριστούμε τους γιατρούς Παναγιώτα Στεργίου, Νεκουλάι Σάβα και Κώστα Αυγουστή για τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:19 - 03 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.