ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπουδές εξ αποστάσεως

02:05 - 29 Αυγ 2012 | Ατομικά Συμφέροντα
Η κρίση έχει οδηγήσει αρκετούς πίσω στα θρανία. Είτε γιατί βρήκαν χρόνο (απόλυση), είτε για να αποκτήσουν περισσότερα προσόντα και να γίνουν πιο ανθεκτικοί στο δύσκολο περιβάλλον. Ποιες είναι οι εναλλακτικές και πόσο κοστίζουν;

Σήμερα οι Ελληνες μπορούν να σπουδάσουν από το σπίτι τους είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους:

• Μέσω προγραμμάτων e-learning.

• Μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο προγραμμάτων συνίστανται κυρίως στον τρόπο παρακολούθησης των μαθημάτων και στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών. Γενικά, τα προγράμματα εξ αποστάσεως θεωρούνται ισάξια με εκείνα της φυσικής παρουσίας στα πανεπιστήμια. Στα προγράμματα e-learning συνήθως γίνεται χρήση λογισμικού (μαθήματα και ασκήσεις σε cd) και οι τίτλοι σπουδών μπορεί να «σκοντάψουν» στην αναγνώριση είτε από την αγορά εργασίας είτε από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Προβλήματα στην αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ μπορεί να υπάρξουν και στους τίτλους σπουδών από τα προγράμματα εξ' αποστάσεως, κυρίως όταν αυτοί προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Γι' αυτό καλό είναι ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει την αναζήτηση από τη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ και να δει ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα του γνωστικού ενδιαφέροντος και του τίτλου που επιθυμεί θεωρούνται αναγνωρισμένα.

Κόστος και προϋποθέσεις

Για μεταπτυχιακές σπουδές (MBA, Master) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4.500 ευρώ το χρόνο όταν πρόκειται για προγράμματα εξ' αποστάσεως, ενώ η φυσική παρουσία αυξάνει τη δαπάνη στα 20.000 ευρώ. Το μεγάλο αυτό εύρος κόστους οφείλεται στο ότι οι τιμές και το κόστος ζωής ποικίλει από χώρα σε χώρα και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

Γενικά, για να παρακολουθήσει κάποιος μεταπτυχιακά μαθήματα εξ αποστάσεως απαιτούνται:

1. Αντίγραφο πρώτου πτυχίου

2. Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου

3. Δύο - τρεις συστατικές επιστολές, οι οποίες να πιστοποιούν την προϋπηρεσία και το γνωστικό επίπεδο.

4. Πιστοποιητικό ξένης γλώσσας. Για τα αγγλικά απαιτείται συνήθως proficiency ή TOEFL ή GMAT ή κάτι αντίστοιχο. Συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη το Lower. Αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού, ωστόσο, δίνουν τη δυνατότητα σε υποψήφιους φοιτητές που δεν έχουν κάποιο πιστοποιητικό ξένης γλώσσας να δώσουν εξετάσεις.

5. Βιογραφικό σημείωμα.

7. Δείγμα επιστημονικού κειμένου.

8. Συνέντευξη

9. Παράβολο (χρέωση γύρω στα 100 ευρώ)

 

Περισσότερα στο eranistis.eu - The Personal Finance Magazine

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.