ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων

15:13 - 05 Νοε 2012 | Ατομικά Συμφέροντα
Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών - Απομένει η έγκριση της τρόικας.

Την παροχή τετραετούς παράτασης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ και με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ αποφάσισαν οι εκπρόσωπο των τραπεζών και της κυβέρνησης, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη. 

Ειδικότερα, η συμφωνία της ρύθμισης προβλέπει τα εξής:

1. Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενυπόθηκες απαιτήσεις. Αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010.

Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Ποια δάνεια υπάγονται

Δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 Ευρώ (200.000 Ευρώ για πολύτεκνους).

Τι χορηγείται

Περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

2.   Βελτίωση του νόμου Κατσέλη. Αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή υπαγωγή και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Α. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).

Β. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

3. Τειρεσίας. Προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. 

4. Πλειστηριασμοί. Παράταση των υφιστάμενων διατάξεων αναστολής των πλειστηριασμών έως 31-12-2013.

5. Επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.

Με τις ρυθμίσεις αυτές τροποποιείται ουσιαστικά ο γνωστός νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία, υπενθυμίζεται είχε απορριφθεί τρεις φορές από την ΕΚΤ μέχρι την τελική μορφή.

Και αυτή η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση της τρόικας και της ΕΚΤ, καθώς οι ρυθμίσεις δημιουργούν επιπλέον ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι το πλαίσιο της κυβέρνησης κινείται σε 5 άξονες:

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.

Ο τρίτος αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ’ αυτό το νόμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει. Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ’ ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το  2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται. Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα   ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνέπειες της κρίσης», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: NewsPark.eu/ Magazono, eranistis.eu

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.