ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο κοστίζει για να ζεσταθούμε

12:22 - 18 Φεβ 2013 | Ατομικά Συμφέροντα
Σύγκριση κόστους μεταξύ εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως αντλία θερμότητας, τζάκι, ηλεκτρικός λέβητας ή πετρέλαιο, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το παραδοσιακό τζάκι είναι η πιο ακριβή λύση για να ζεσταθούμε το χειμώνα. Οι υπολογισμοί του ΕΜΠ έδειξε ότι κοστίζει 39% ακριβότερα από ότι ο κοινός λέβητας πετρελαίου. Αντίθετα, η πιο φθηνή λύση είναι η αντλία θερμότητας, ακόμα και για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές. Η αντλία θερμότητας είναι κατά 60% φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο (καλοριφέρ).

Στους υπολογισμούς λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι φόροι, τα τέλη και γενικά οι επιβαρύνσεις, όχι όμως και το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

Το πόσο πιο ακριβή ή πιο φθηνή είναι η κάθε λύση για θέρμανση παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα. Η σύγκριση γίνεται με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θεωρείται 100%.

gr-heatcost1

Στο παρακάτω γράφημα βλέπετε πόσο κοστίζει κάθε κιλοβατώρα.

gr-heatcost2

Ετσι, λοιπόν, αν το κόστος μιας κιλοβατώρας (kWh) με το παραδοσιακό καλοριφέρ με πετρέλαιο είναι 0,148 ευρώ, το παραδοσιακό τζάκι θα κοστίσει 0,206 ευρώ, ενώ το ενεργειακό σχεδόν τα μισά (0,103 ευρώ). Ακόμα λιγότερα θα κοστίσει η θέρμανση με ενεργειακή αντλία (0,058 ευρώ). Ο λέβητας με φυσικό αέριο θα μας ζεστάνει με κόστος 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή κατά 30% φθηνότερα από ότι το πετρέλαιο.

Συνέχεια στο NewsPark.eu/Magazino

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.