ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να επενδύσετε σε hedge fund από την Ελλάδα

21:16 - 10 Μαρ 2006 | Ατομικά Συμφέροντα
Μία εναλλακτική μορφή επένδυσης, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό σε όσους θέλουν να αναλάβουν και το ανάλογο ρίσκο, αποτελούν τα hedge funds. Δεν υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ερμηνεία για το τι ακριβώς είναι τα hedge funds, ωστόσο αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι ο στόχος τους για επίτευξη κερδών, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές.



Σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, η επιτυχία των οποίων κρίνεται με βάση το αν κατάφεραν να ξεπεράσουν σε απόδοση τον βασικό δείκτη στις αξίες του οποίου επενδύουν, τα hedge funds δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους συγκρίσεις. Στόχος τους είναι η καταγραφή υπεραξιών και μόνον.

H καλύτερη επίδοση σε σχέση με έναν δείκτη δεν εξασφαλίζει το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης, καθώς μια ικανοποιητική διαχείριση για ένα αμοιβαίο κεφάλαιο θα ήταν η καταγραφή μικρότερων απωλειών σε σχέση π.χ. με τις αντίστοιχες απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου στο οποίο επενδύει.

Τα hedge funds, σε γενικές γραμμές, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία συγκριτικά με τους «παραδοσιακούς» διαχειριστές κεφαλαίων, διότι μπορούν να «σορτάρουν» μετοχές, να επενδύσουν σε παράγωγα, να διατηρούν ρευστότητα σε όποιο επίπεδο επιθυμούν, καθώς και να επενδύουν κεφάλαια περισσότερα από αυτά που έχουν στη διάθεσή τους, να παίζουν δηλαδή «αέρα» (μόχλευση).

Ολα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Αυτό αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα των hedge funds, δηλαδή τα περισσότερα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να επιτύχουν τον στόχο τους, δηλαδή τη θετική απόδοση.

Θετικές αποδόσεις και όταν πέφτουν οι αγορές


Με αυτόν τον τρόπο, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, οι διαχειριστές hedge funds μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να καταγράψουν θετικές αποδόσεις, ακόμη και όταν η αγορά ομολόγων ή τα χρηματιστήρια ακολουθούν πτωτική πορεία.

Για παράδειγμα, το Momentum AllWeather Fund της Pioneer Alternative Investments, από το 1995 που δημιουργήθηκε ως σήμερα, έχει παρουσιάσει σταθερότητα στις θετικές αποδόσεις, ανεξάρτητα από την ως τώρα κατεύθυνση των αγορών, με μέση ετήσια μεικτή απόδοση 9,33%.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οκτώ μήνες ήταν αρνητικοί, ενώ το 92% του χρονικού διαστήματος ήταν θετικό για το συγκεκριμένο hedge fund. Στο εξωτερικό οι ιδιώτες επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν άμεσα σε hedge funds με μικρά σχετικά κεφάλαια.

Συγκεκριμένα οι διαχειριστές των «κερδοσκοπικών κεφαλαίων» ανακοινώνουν τη διάθεσή τους και διενεργούνται οι εγγραφές των μικροεπενδυτών σε μια προκαθορισμένη περίοδο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου.

Επίσης τα αμοιβαία κεφάλαια σε αρκετές χώρες μπορούν να τοποθετήσουν ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε hedge funds, παρέχοντας μία ακόμη εναλλακτική λύση στους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν σε αυτά.

Πώς μπορούν να επενδύσουν οι Ελληνες


Αντίθετα, στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και της ύπαρξης διαφόρων περιορισμών, οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης επένδυσης σε hedge funds. Μπορούν, όμως, έμμεσα να επενδύσουν σε αυτά με τρεις τρόπους:

1. Μέσω των τραπεζών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, η απόδοση των οποίων να είναι συνδεδεμένη με την απόδοση ενός hedge fund. Ηδη δύο ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν διαθέσει κατά το παρελθόν τέτοια προϊόντα.

2. Μέσω του private banking των τραπεζών, στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, απαιτείται υψηλό αρχικό κεφάλαιο.

3. Απευθείας επένδυση στο εξωτερικό μέσω ενός διαχειριστή hedge fund.

9 μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί για τα hedge funds


1. Είναι ριψοκίνδυνα επενδυτικά προϊόντα της δεκαετίας του '90. H αλήθεια είναι ότι τα hedge funds υπάρχουν εδώ και πενήντα χρόνια, ωστόσο η μεγάλη τους διάδοση έγινε τη δεκαετία του 1990. Σήμερα υπάρχουν 5.735 hedge funds έναντι μόλις 610 το 1990.

2. Είναι επιθετικές επενδύσεις. Πολλοί επενδυτές «τρομάζουν» όταν ακούν τη λέξη hedge fund, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια επιθετική επένδυση που ενέχει μεγάλο κίνδυνο, καθώς τοποθετείται μόνο σε αγορές που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Οι διαχειριστές τους απαντούν ότι σκοπός τους είναι η καταγραφή υπεραξιών, και ως εκ τούτου οι τοποθετήσεις τους γίνονται με βάση αυτόν τον παράγοντα.

3. Κάνουν όλα το ίδιο πράγμα. H αλή
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.