ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα για τις e-αιτήσεις συνταξιοδότησης

09:37 - 17 Ιαν 2017 | Εργασιακά
Πρεμιέρα για τις e-αιτήσεις συνταξιοδότησης
Σε λειτουργία βρίσκεται από χτες η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Μέσω της Υπηρεσίας αυτής στο efka.gov.gr, παρέχεται η δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος να υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση εξ ιδίου δικαιώματος (γήρατος), αναπηρίας ή λόγω θανάτου. Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό αυτό μητρώο θα δέχεται τις νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, αλλά θα περιέχει και όλες τις πληροφορίες και μεταβολές για τους ήδη υπάρχοντες συνταξιούχους.

Παρότι η ηλεκτρονική υπηρεσία αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της βάσει χρονοδιαγράμματος, δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς η ηλεκτρονική ενοποίηση του μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί ίσως ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα για την λειτουργία του υπερ-ταμείου.

 

Τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα, καθώς στις 23 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξει εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου ώστε ο καθένας να παρακολουθεί το χρόνο ασφάλισής του, τις οικονομικές του εκκρεμότητες και κυρίως τις ασφαλιστικές του εισφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 

Στόχος του υπουργείου Εργασίας μέσω της δημιουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου είναι και η μείωση του λειτουργικού κόστους (από ενοίκια, λογαριασμούς υπηρεσιών), καθώς και η μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

 

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΕΤΑΑ και Γ.Λ.Κ (ΔΗΜΟΣΙΟ).

 

Όσον αφορά στη διαδικασία, με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

 

Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος, θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.