ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να αξιολογηθούν

09:07 - 22 Μαρ 2017 | Εργασιακά
Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να αξιολογηθούν
Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να μη δεχθεί τη διαδικασία αξιολόγησης που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να κάνει αποχή.

Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ήδη λάβει τη σχετική εγκύκλιο, αλλά αποφάσισαν να την απαξιώσουν, σημειώνοντας πως δεν δέχονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Όπως είναι φυσικό προκλήθηκαν αντιδράσεις και ιδιαίτερα πολλοί επέκριναν τη στάση των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δείχνουν να θέλουν να μείνουν στο απυρόβλητο και να μην αξιολογούνται για την απόδοση στη δουλειά τους.

 

Στον ιδιωτικό τομέα όλοι κρίνονται καθημερινά και είναι φυσικό να προκαλεί εντύπωση μία τέτοια αντίδραση από τους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ υπάρχει και η αιτιολόγηση από τη μεριά της για το ζήτημα της αξιολόγησης και την απόφαση της αποχής.

 

Συγκεκριμένα σημειώνεται πως "η Κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία της αξιολόγησης, χωρίς καν να έχουν υλοποιήσει το τμήμα του Ν.4369/2016 – νόμου που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε – ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων, των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση. Επισημαίνουμε ότι οι «δοτοί - αρεστοί» προϊστάμενοι που με ανάθεση έχουν τοποθετηθεί, χωρίς κριτήρια, θα είναι οι άμεσοι αξιολογητές των Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατανοούμε όλοι τι αξιολόγηση θα κάνουν!!!

 

Η προωθούμενη αξιολόγηση, δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για επιστημονική, τεχνική, επαγγελματική στήριξη των Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν έχει ως στόχο να γίνουν καλύτερες, πιο σύγχρονες και ποιοτικές οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Με τον Ν4369/2016 η αξιολόγηση συνδέεται με τον μισθό, τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, την κινητικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις».

 

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Με τη ρομφαία της αξιολόγησης επιδιώκεται ο πειθαναγκασμός και η υποταγή των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο".

 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάνουν συνεπώς λόγο για μια "στημένη" διαδικασία, που δεν θα γίνει με τους κατάλληλους όρους και που ουσιαστικά έχει ως επιδίωξη τις απολύσεις και όχι την πραγματική και δίκαιη αξιολόγηση των υπαλλήλων.

 

Έτσι δικαιολογούν τη στάση τους, το ποιους πείθουν είναι άλλο ερώτημα...

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 22 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.