ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αντίκτυπο της συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής στην αγορά εργασίας

10:00 - 23 Σεπ 2017 | Εργασιακά
Το αντίκτυπο της συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής στην αγορά εργασίας
Η μείωση της δυνατότητας του δημοσίου τομέα να απορροφά μέρος του εργατικού δυναμικού, ως αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής, αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας το εργασιακό τοπίο.

Η έντονη δημοσιονομική συσταλτική πολιτική που ακολουθήθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για τον περιορισμό των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημειώνει η Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολουμένων στη δημόσια διοίκηση έχει μειωθεί κατά 48,8 χιλ. από το 2008 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017, με εμφανές αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στα νέα δεδομένα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα προσεχή έτη, δεν αφήνει περιθώρια αύξησης της απασχολήσεως στον δημόσιο τομέα, αλλά ούτε και ανόδου των μισθολογικών αμοιβών του τομέα, κάτι που αναμένεται να παίξει ρόλο στη διάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους παράγοντες που θα αλλάξουν ριζικά την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια συμπεριλαμβάνονται και οι προσφυγικές ροές, το brain drain, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η μακροχρόνια ανεργία και η σχετική γήρανση του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με όσα καταγράφει η Alpha Bank.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 22 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.