ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαδημούλης: Αναγκαία τα πανευρωπαϊκά μέτρα για ανεργία νέων και φτώχεια

11:41 - 03 Νοε 2017 | Εργασιακά
Παπαδημούλης: Αναγκαία τα πανευρωπαϊκά μέτρα για ανεργία νέων και φτώχεια
Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πανευρωπαϊκής έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου «Parlemeter» 2017, που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε πως αν και η έρευνα κατέγραψε «αύξηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, στην Ελλάδα αυξήθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η χώρα δεν ωφελήθηκε». Μάλιστα, όπως τόνισε «σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν μετράει στην ΕΕ ή στη χώρα τους».

Όπως τονίζει «στην έρευνα 5 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στο μέλλον -με αντίστοιχο ποσοστό να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές του 2019», και ζητεί να μάθει από την Κομισιόν «πώς σκοπεύει να ενισχύσει περισσότερο τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ».

Ο ίδιος ρωτάει την Επιτροπή αν «θεωρεί ότι η συγκρότηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας για τις ευρωεκλογές του 2019 θα συμβάλει στην ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της ΕΕ».

Στην έρευνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, πήραν μέρος, μέσω προσωπικής συνέντευξης, 27.881 Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 15 ετών, από τα 28 κράτη-μέλη. Η έρευνα διεξήχθη από 12 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2017.

H πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Έρευνα «Parlemeter» 2017

Στις 18 Οκτωβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα «Parlemeter» 2017. Αν και κατέγραψε αύξηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, στην Ελλάδα αυξήθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η χώρα δεν ωφελήθηκε. Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν μετράει στην ΕΕ ή στη χώρα τους.

Αντίστοιχα ευρήματα εντοπίζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία που μόνο το 36% πιστεύει ότι ωφελήθηκε η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Κομισιόν:

1. Δεδομένου ότι σχεδόν το 80% των Ελλήνων, όπως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ζητούν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της φτώχειας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει στην κατεύθυνση αυτή;

2. Δεδομένου ότι κατά την έρευνα 5 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στο μέλλον -με αντίστοιχο ποσοστό να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές του 2019- πώς σκοπεύει να ενισχύσει περισσότερο τον ρόλο του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ;

3. Θεωρεί ότι η συγκρότηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας για τις ευρωεκλογές του 2019 θα συμβάλει στην ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της ΕΕ;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.