ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Σύνταξη και με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης

14:51 - 08 Μαρ 2018 | Εργασιακά
Εθνική Σύνταξη και με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης
Εθνική Σύνταξη ακόμα και σε ασφαλισμένους του Δημοσίου με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης, παρέχει ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Το ποσό της Εθνικής Σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος θα είναι 345,60 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κανονικά σε 15 έτη ασφάλισης.

Η εγκύκλιος έρχεται ουσιαστικά για περιπτώσεις πολιτών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και, ενώ έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (πχ 62 ή 67 έτη), δεν έχουν καλύψει τα χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν. Απευθύνεται δηλαδή περισσότερο σε Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα ή σε ξένους που αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό η εγκύκλιος περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν ανά περίπτωση δικαιούχου, έτσι ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί η μόνιμη αλλά και η νόμιμη διαμονή στη χώρα.

Σημειώνεται ακόμα πως η εγκύκλιος απευθύνεται σε όσους δικαιούχους σύνταξης αυτής της κατηγορίας, υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Επισημαίνεται τέλος ότι ο χρόνος ασφάλισης σε φορείς που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α. δεν αποτελεί αμάχητο τεκμήριο μόνιμης διαμονής στη χώρα μας.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.