ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν - Ευρωκοινοβούλιο: Ολοταχώς για ιδιωτικές συντάξεις!

12:16 - 12 Απρ 2018 | Εργασιακά
Κομισιόν - Ευρωκοινοβούλιο: Ολοταχώς για ιδιωτικές συντάξεις!
Όπως προκύπτει από Σχέδιο Γνωμοδότησης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απήχηση στην Ευρωβουλή βρίσκει η πρωτοβουλία της Κομισιόν, για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος (sic) με την παροχή κινήτρων σε Ευρωπαίους πολίτες να μεριμνήσουν για την ατομική τους συνταξιοδοτική μέριμνα.

Επικαλούμενο τις δημογραφικές αλλαγές στην ΕΕ (σ.σ η Ευρώπη γερνάει), το Σχέδιο Γνωμοδότησης κρίνει ότι, θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα ατομικής αποταμίευσης, κυρίως από τους νέους και  τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

 Αυτή τη στιγμή, αποκαλύπτεται στο Σχέδιο, δεν υφίσταται ενιαία αγορά στον τομέα των ιδιωτικών συντάξεων, σε ορισμένα κράτη μέλη υπάρχει περιορισμένη ή μηδενική προσφορά συνταξιοδοτικών προϊόντων, και οι ήδη υφιστάμενες εθνικές αγορές είναι έντονα κατακερματισμένες.

Δεν είναι δυνατή η μεταφορά προϊόντων σε άλλο κράτος μέλος ή διασυνοριακή σύναψη σύμβασης για τέτοιο προϊόν με διατήρηση των φορολογικών πλεονεκτημάτων και η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα πανευρωπαϊκό τυποποιημένο συνταξιοδοτικό προϊόν.

Ο Κανονισμός που έχει προταθεί από την Κομισιόν, προβλέπει κατάλληλη και επαρκή χρηματοδότηση για την εξάλειψη των υφιστάμενων διασυνοριακών εμποδίων στη σύναψη και τη δυνατότητα μεταφοράς συνταξιοδοτικών προϊόντων.

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας επειδή, μολονότι οι αγορές ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων μπορεί να υπόκειται στους εθνικούς κανόνες, τα εμπόδια που συναντώνται σε σχέση με τη μεταφορά προϊόντων σε άλλο κράτος μέλος, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Είναι κι’ αυτή, μία έμμεση αλλά σαφής ομολογία, ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των οικονομικών δυσχερειών στα συνταξιοδοτικά ταμεία της ΕΕ, το πάλαι ποτέ κοινωνικό κράτος της Ευρώπης, παραδίδει τα κλειδιά της συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

*Ολο το Σχέδιο Γνωμοδότησης στο συνημμένο (ελληνικά)

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 12 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.