ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

13:40 - 25 Απρ 2018 | Εργασιακά
Πώς θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία
Δυνατότητα στον εργαζόμενο να μπορεί να καταγγείλει τον εργοδότη σε περίπτωση αδήλωτης εργασίας δίνει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

«Στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» δήλωσε μιλώντας στο Κόκκινο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε:

«Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο».

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο των 10.500 θα γίνεται:

  • 7.000 ευρώ εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
  • 5.000 ευρώ εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
  • 3.000 ευρώ εάν γίνει ετήσια σύμβαση

«Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής είμαστε πολύ αυστηροί και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Παρακράτηση ΑΚΑΓΕ

Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι έχει ήδη διορθωθεί αυτόματα η παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές, που θα εμφανιστούν με τον σωστό τρόπο το Μάιο, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται καμία αίτηση. Όπως διευκρίνισε, εντός των επόμενων μηνών θα επιστραφούν τα αναδρομικά.

Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Για την τέταρτη αξιολόγηση, όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, «υπάρχουν κάποια θέματα, αλλά δεν θα τα χαρακτήριζα ιδιαιτέρως κρίσιμα, όπως ήταν κυρίως στη δεύτερη αξιολόγηση. Έχει εκπονηθεί μελέτη για το ρόλο της διαιτησίας και του ΟΜΕΔ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το ζήτημα θα το συζητήσουμε με τους θεσμούς, με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ ότι στην Ελλάδα το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Για το ασφαλιστικό αφορούν κυρίως ζητήματα υλοποίησης της μεταρρύθμισης, όχι πολιτικής», διευκρίνισε η ίδια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.