ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι πήρε και τι έδωσε η κυβέρνηση σε εργασιακά-επιδόματα

19:35 - 18 Μαϊ 2018 | Εργασιακά
Τι πήρε και τι έδωσε η κυβέρνηση σε εργασιακά-επιδόματα
Υπουργείο Εργασίας και θεσμοί, έπειτα από μία πολύωρη συνάντηση την Παρασκευή έκλεισαν τα περισσότερα από τα θέματα που ήταν ανοιχτά και αφορούσαν στα εργασιακά και στα επιδόματα. Τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις που παραμένουν ανοιχτά αφορά στις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την ενίσχυση του σταδίου της μεσολάβησης. «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής» στο ασφαλιστικό, τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Αχτσιόγλου, κλείνοντας τη συζήτηση για ενδεχόμενο μη εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφισθεί.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενη της συνάντησης της με το ανώτατο κλιμάκιο των θεσμών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση με στόχο την ενίσχυση του σταδίου της μεσολάβησης. Δεν αποκλείεται, πάντως, να γίνει δεκτή η πρόταση που περιλαμβάνεται στη νομική μελέτη για τον ΟΜΕΔ ώστε ο μεσολαβητής να έχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση να υποβάλει πόρισμα, ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια των δυο μερών να τα βρουν μεταξύ τους πριν την καταφυγή σε διαιτησία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή.

Στο ασφαλιστικό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί. Παραμένουν κάποια τεχνικά θέματα επί των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκε ότι θα τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των συντάξεων που ακόμα εκκρεμούν.

Επιδόματα

Στο άλλο μεγάλο κομμάτι των διαπραγματεύσεων που αφορά επιδόματα και θέματα της πρόνοιας υπήρξε συμφωνία, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο για το επίδομα στέγασης. Το πιθανότερο είναι πως θα κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ, βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Τα ποσά της επιδότησης στέγασης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου δήλωσε επίσης πως θα επεκταθεί η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας έως το τέλος του 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.