ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμεσίνη: Ανεργία κάτω από 20% μετά από 7 χρόνια

15:25 - 10 Αυγ 2018 | Εργασιακά
Καραμεσίνη: Ανεργία κάτω από 20% μετά από 7 χρόνια
Για το ποσοστό της ανεργίας που για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια – από το 2011 – έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% μίλησε Στο Κόκκινο η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη η οποία στην Ευγενία Λουπάκη επισήμανε πόσο συνέβαλε στην άνοδο της απασχόλησης και ο τομέας του τουρισμού και όχι μόνο και πως το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014 μέχρι σήμερα.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ σημείωσε ότι τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μας δείχνουν τις μορφές εργασίας κατά δήλωση του εργοδότη και αυτά αφορούν και τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και της μερικώς. Σημείωσε ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή με τον ίδιο τρόπο μετράει το ποσοστό της ανεργίας, όπως μετράει όλη η Ευρώπη και όλες οι χώρες του ΟΗΕ βάσει των ορισμών που ισχύουν διεθνώς για την έρευνα του εργατικού δυναμικού.

Η κα Καραμεσίνη σημείωσε πως ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν τομέας ο οποίος αντιστάθμιζε τις απώλειες και μαζί με την μεταποίηση τράβηξαν την οικονομία προς τα πάνω και την εργασία. Εξήγησε ότι μεταποίηση εδώ και τρία χρόνια συνεισφέρει θετικά και αυτό είναι η ευχάριστη έκπληξη, παίρνει τα πάνω της η κλωστοϋφαντουργία ακόμα και το έτοιμο ένδυμα και αυτό συγκαταλέγεται, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στα «περίεργα ευχάριστα».

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας για τον μήνα Μάιο προσδιορίστηκε στο 19,5% και η εξέλιξη αυτή επικυρώνει τη σκληρή και μεθοδική δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία παρέλαβε στο 26%, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Ιανουάριο του 2015. Υπενθυμίζεται δε πως το 2013 η ανεργία είχε υπερβεί το 27%.

Η κα Καραμεσίνη - αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που τρέχουν - και σημείωσε ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί στην Οικονομία στο τέλος της χρόνιας τον Δεκέμβριο του 2018 υπολογίζει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα έχει πέσει ακόμα μια μονάδα και θα φτάσει στο 18,5%. Ενώ τόνισε ότι εντός της ΕΕ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και ακολουθεί η Ισπανία και η Ιταλία.

Η κα Καραμεσίνη σημείωσε ότι στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους ο ΟΑΕΔ κατέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ και είναι μέχρι τώρα ο φορέας που συνεισέφερε τα περισσότερα χρήματα. Τόνισε ότι στηρίζουν τους ανέργους που προέκυψαν εξαιτίας ολικής ή μερικής καταστροφής επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές και δόθηκε χρονικό περιθώριο 36 μηνών για αναστολή καταβολής δόσεων για δανειολήπτες που πήραν δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ και τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Η  κα Καραμεσίνη δήλωσε ότι έξοδος από τα μνημόνια για τον ΟΑΕΔ θα σημαίνει ό,τι και για τους πολίτες, δηλαδή μια μεγάλη ανακούφιση και εκτός μνημονίων θα υπάρξουν δυνατότητες να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.