ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόβλεψη για δραματική αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας το 2024

18:37 - 10 Ιαν 2024 | Εργασιακά
Πρόβλεψη για δραματική αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας το 2024
Στο 5,2% αναμένεται να αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας φέτος, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας στις προηγμένες οικονομίες, ανακοίνωσε την Τετάρτη (10/1) η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ILO).

Η έκθεση της ΔΟΕ για την Παγκόσμια Απασχόληση και τις Κοινωνικές Προοπτικές για το 2024 προβλέπει ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας κατά 0,1% από το 5,1% το 2023.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών με υψηλότερο και χαμηλότερο εισόδημα. Ενώ το ποσοστό του χάσματος θέσεων εργασίας το 2023 ήταν 8,2% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, στην ομάδα χαμηλού εισοδήματος ήταν 20,5%. Ομοίως, ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2023 παρέμεινε στο 4,5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ήταν 5,7% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Προβλέπουμε μια μέτρια πτώση των επιδόσεων στις αγορές εργασίας, εν μέρει επειδή η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Richard Samans, διευθυντής του τμήματος έρευνας της ILO.

Η ΔΟΕ - υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών - δήλωσε ότι μετά από μια σύντομη ανάπτυξη, καθώς οι χώρες ανέκαμψαν από την πανδημία, η συνολική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας επέστρεψε γρήγορα στον χαμηλό ρυθμό που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη δεκαετία.

«Κατά τη διάρκεια περιόδων αργής αύξησης της παραγωγικότητας, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και οι πραγματικοί μισθοί είναι συχνά ευάλωτοι σε ξαφνικούς κλυδωνισμούς τιμών», αναφέρει η έκθεση της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση ανέφερε ότι αναμένεται μικρή αύξηση της απασχόλησης στις χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα, τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ότι οι θέσεις εργασίας σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος θα παραμείνουν ισχυρές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να γίνει αρνητική το 2024 και μόνο μέτριες βελτιώσεις αναμένονται το 2025», ανέφερε η ΔΟΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.