ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ

16:25 - 24 Νοε 2005 | Φορολογία
Προϋποθέσεις ένταξης, Διάρκεια & Ύψος Επιδότησης, Προθεσμίες «Ειδικό Πρόγραμμα Προώθησης ανέργων στην απασχόληση» δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση αμιγώς ιδιωτικών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό), για την απασχόληση άνεργων, απόφοιτων δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας μέχρι 30 ετών (κατ’ εξαίρεση μέχρι 35 ετών οι άνεργες γυναίκες, μητέρες ανήλικων τέκνων).
Προϋποθέσεις Συμμετοχής


Άνεργοι

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε σχέση με τις επαγγελματικές και επιστημονικές ειδικότητες των ανέργων νέων. Επιλέξιμοι θα είναι όλοι οι άνεργοι νέοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ζήτησης από τις επιχειρήσεις και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Οι παραπάνω δικαιούχοι του Προγράμματος θα πρέπει:
- Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, και να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης, ήτοι 9-11-2005.
- Να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
- Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα.
- Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.

Επιχειρήσεις
Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα πρέπει η δημιουργούμενη θέση να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της.
Στην περίπτωση που η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά αφορά σε πλήρωση κενής θέσης που δημιουργήθηκε μετά από:
- οικειοθελή αποχώρηση
- συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας
- οικειοθελή μείωση του χρόνου εργασίας
- καταγγελία της σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη

είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα εφόσον προσληφθεί άνεργος σε μειονεκτική θέση.

Άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση


Άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είναι:
- Άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργα, ήτοι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ (κατά την 9-11-2005) από 6 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω
- Άνεργες γυναίκες, μητέρες ανήλικων τέκνων (μητέρες τέκνων κάτω των 18 ετών, όπως αποδεικνύεται από οποιοδήποτε έγγραφο).

Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος


Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Υπηρεσία Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που ανήκουν (όταν διατηρούν υποκαταστήματα, στην Υπηρεσία που ανήκει στην έδρα της). Στην αίτηση θα περιγράφεται επαρκώς το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προφίλ των θέσεων εργασίας που προσφέρουν, προκειμένου η Υπηρεσία να προτείνει τον κατάλληλο άνεργο.

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ από τον ίδιο τον εργοδότη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, το οποίο θα κατατίθεται στην Υπηρεσία.

Ύψος και Χρονική διάρκεια της επιδότησης


Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, εκ των οποίων:
- Οι δύο (2) πρώτοι μήνες αφορούν στην εργασιακή προσαρμογή και εξοικείωση των ανέργων με το εργασιακό περιβάλλον (αυξημένη επιδότηση).
- Οι δεκαεννέα επόμενοι (19) μήνες αφορούν στην επιχορηγούμενη απασχόληση πλέον, του άνεργου νέου στην επιχείρηση (κανονική επιδότηση)
- Οι τρεις (3) τελευταίοι μήνες αφορούν στην υποχρέωση διατήρησης της θέσης εργασίας (χωρίς επιδότηση).

Το ύψος της επιδότησης για κάθε ημέρα πλήρους ωραρίου ανέρχεται:
- Στα είκοσι δύο (22) ευρώ ημερησίως, τους δύο (2) πρώτους μήνες του προγράμματος,
- Τους υπόλοιπους δεκαεννέα (19) μήνες, στα δεκατέσσερα (14) ευρώ ημερησίως για τους κοινούς άνεργους και στα δεκαοκτώ (18) ευρώ ημερησίως για τους μακροχρόνια άνεργους.

Ο χρόνος επιδότησης της απασχόλησης ορίζεται στους είκοσι έναν (21) μήνες και μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμη.

Για όλ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.