ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου. Πώς αντιμετωπίζεται από την εργατική νομοθεσία

15:57 - 27 Οκτ 2005 | Φορολογία
Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ.748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας, κάτι που σημαίνει ότι η απασχόληση ή όχι των μισθωτών αφήνεται στην κρίση του εργοδότη.
Αμοιβή κατά την 28η Οκτωβρίου
Ως προς την αμοιβή των μισθωτών, πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα σε εκείνους τους μισθωτούς που δεν θ' απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου, και στους μισθωτούς που θ' απασχοληθούν την ημέρα της αργίας. Εάν ο εργοδότης αποφασίσει να μη λειτουργήσει η επιχείρησή του, οι μισθωτοί (είτε αμείβονται με ημερομίσθιο είτε με μηνιαίο μισθό) πέρα από τον κανονικό τους μισθό δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή. Να αναφερθεί βέβαια ότι στην περίπτωση αυτή οι ημερομίσθιοι δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιό τους. Αντίθετα, εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει η επιχείρησή του, και εφόσον οι μισθωτοί προσφερθούν να απασχοληθούν, δικαιούνται να λάβουν την προσαύξηση 75%, δηλαδή όπως και για την εργασία σε ημέρα Κυριακή. Ειδικότερα, όσον αφορά την παραπάνω προσαύξηση, πρέπει να αναφερθεί ότι: Όσοι μισθωτοί θα εργασθούν την ημέρα της αργίας, εάν μεν είναι ημερομίσθιοι δικαιούνται το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, λόγω εργασίας σε ημέρα αργίας, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιο, ενώ οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, θα πάρουν προσαύξηση 75%, λόγω εργασίας σε ημέρα αργίας, υπολογιζόμενη επί του ημερομισθίου (1/25 του νόμιμου μισθού). Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρηση, αλλά οι μισθωτοί αρνηθούν να απασχοληθούν, όχι μόνο δεν δικαιούνται να λάβουν πρόσθετη αμοιβή, αλλά αντίθετα δικαιούται ο εργοδότης να εκπέσει από τον κανονικό μισθό τους το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.
Απεργία κατά την 28η Οκτωβρίου
Οι μισθωτοί που απεργούν δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της αργίας, όταν αυτή συμπίπτει με το χρόνο διάρκειας της απεργίας τους, γιατί η σχετική διάταξη προβλέπει καταβολή του ημερομισθίου, μόνο όταν οι λόγοι για τους οποίους δεν προσφέρθηκε η εργασία, δεν οφείλονται στους μισθωτούς, πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή.
Κυριακή και 28η Οκτωβρίου
Αν η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με Κυριακή, μη δυνάμενη να μεταφερθεί σε άλλη εργάσιμη ημέρα, είναι αργία, δηλαδή δεν επιτρέπεται η απασχόληση του προσωπικού, σε όλες της επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, εκτός αυτών που από σχετική διάταξη επιτρέπεται να λειτουργούν την Κυριακή. Οι μισθωτοί που θ' απασχοληθούν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου, δικαιούνται ανάπαυση 24 συνεχών ωρών σε άλλη ημέρα της εβδομάδας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Β.Δ.748/1966. Αν η εργασία που θα προσφέρουν είναι κάτω από πέντε ώρες, οι μισθωτοί δικαιούνται - και δεν υποχρεούνται - να ζητήσουν ανάπαυση τόσων ωρών, όσες ήταν οι ώρες απασχολήσεώς τους. Κώστας Πλαγάκος, Οικονομολόγος – Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.