ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2009

12:52 - 28 Σεπ 2010 | Φορολογία
Τα παρακάτω πρόσωπα: - Επιτηδευματίες, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 1 του Κ.Β.Σ. (συνεπώς συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.). - Τα πρόσωπα του άρθρου 2 παρ. 3 του Κ.Β.Σ., ήτοι το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι επιτροπές, οι ενώσεις προσώπων, κάθε Ν. Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ξένες αποστολές και οι διεθνείς οργανισμοί.

Yποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων πελατών-προμηθευτών για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν μέσα στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος από:

- Αγορές αγαθών

- Λήψη υπηρεσιών

- Χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών

- Καταβολές ή εισπράξεις αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων

Λοιποί φόροι και τέλη (π.χ. ειδικός φόρος καταναλωτή) περιλαμβάνονται στην αξία της συναλλαγής (ΠΟΛ. 1286/94). Το αγγελιόσημο δεν αποτελεί στοιχείο της αξίας της συναλλαγής και δεν περιλαμβάνεται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

«Εξαιρετικά, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές συναλλαγές, εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί γι΄ αυτές δεν υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ». (Αρθ . 19, Ν . 3842/2010)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1034/2008, δεν υποβάλλονται με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών της παρ. 1 (α) του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. οι αγορές και οι πωλήσεις του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης που πραγματοποιούνται από τις 15.2.2008 και εφεξής. Οι μόνοι που καταχωρούν αγορές του είδους αυτού είναι επιτηδευματίες τελικοί καταναλωτές οι οποίοι θέτουν στις σχετικές καταχωρήσεις της κατάστασης "προμηθευτών" τον κωδικό "1" (αντισυμβαλλόμενος μη υπόχρεος) και "αξίας" την καθαρή αξία που έχουν καταβάλει (δηλαδή χωρίς το ποσό του Ε.Φ.Κ. και το ποσό του Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτό, το οποίο δεν τους επιβαρύνει).

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που με το ίδιο τιμολόγιο διενεργούνται πωλήσεις και άλλων ειδών καυσίμων πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης στις συγκεντρωτικές καταστάσεις καταχωρούνται οι αγορές και πωλήσεις των άλλων αυτών ειδών καυσίμων και μόνο.

Οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις καθώς και οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών σε τρίτες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Ομοίως και για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και αγορές αγαθών και υπηρεσιών από τρίτες χώρες. Για αγορές από αγρότες του ειδικού καθεστώτος για τις οποίες έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς υποβάλλονται στοιχεία κανονικά όπως και για τις λοιπές αγορές. Δεν υποβάλλονται στοιχεία για τις λοιπές περιπτώσεις τιμολογίων αγοράς (αγορές από ιδιώτες, από μη υπόχρεους σε έκδοση, λ.χ. Δημόσιους Υπαλλήλους - Συγγραφείς), καθώς και για τα εκδοθέντα τιμολόγια προς πρόσωπα που αρνήθηκαν την έκδοση τιμολογίων ή εξέδωσαν ανακριβή.

Οι τράπεζες δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για:

- Τους τόκους καταθέσεων που χορήγησαν

- Τους τόκους και προμήθειες που χορηγούν σε άλλες τράπεζες ή λαμβάνουν απ’ αυτές

- Τους τόκους και προμήθειες που λαμβάνουν από άλλους επιτηδευματίες (εγκ. 1150645/ΠΟΛ. 1377/15-12-93).

Κατ΄ εξαίρεση οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις προμήθειες που λαμβάνουν από επιτηδευματίες που εξοφλούνται με πιστωτικές κάρτες για πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών.

Οι επιτηδευματίες και τα πρόσωπα των παρ. 3 και 4 του άρθ. 2 του Κ.Β.Σ. δεν υποβάλλουν στοιχεία για:

- Τους τόκους ή προμήθειες που καταβάλλουν σε τράπεζες ή λαμβάνουν απ’ αυτές.

- Τους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις που χορηγούν.

- Τις πωλήσεις και αγορές αγαθών, την παροχή και λήψη υπηρεσιών εκτός της χώρας.

Δεν υποβάλλονται στοιχεία για τη λήψη υπηρεσιών και την καταβολή ορισμένων δαπανών όπως:

Ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ). Νερό (ΕΥΔΑΠ και λοιποί δημοσίου χαρακτήρα φορείς), ΟΤΕ, Ταχυδρομικά τέλη ΕΛΤΑ, Φορτωτικές ΟΣΕ, αποδείξεις ΚΤΕΛ, συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και επαγγελματικές οργανώσεις, κοινόχρηστες δαπάνες, ενοίκια ακινήτων, πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων, διόδια, έξοδα κίνησης προσωπικού για τα οποία έχουν ληφθεί στοιχεία στο όνομα των μισθωτών, εισιτήρια μεταφορικών μέσων (ΠΟΛ. 1163/1994).

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2007 και εφεξής η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (taxisnet). Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός εγγράφων δεν ξεπερνά τις 10 (δέκα) καταχωρίσεις, οι καταστάσεις μπορούν να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ σε χειρόγραφη, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. (ΠΟΛ. 1114/2005).

Οι κατωτέρω καταστάσεις:

- βιβλίο μεριδολογίου γιατρών για τους γιατρούς, που περιέχει το βιβλίο αυτό.

- βιβλίο αποθήκευσης για τους επιτηδευματίες αποθέτες, που περιέχει το βιβλίο αυτό.

- δελτία κίνησης τουριστικού λεωφορείου για τους αντισυμβαλλόμενους επιτηδευματίες.

Για το ημερολογιακό έτος 2009 η δήλωση υποβάλλεται ως εξής:

ΑΦΜ (τελ.ψηφίο)

 

1,2,3

20 Σεπτεμβρίου 2010

4,5,6

23 Σεπτεμβρίου 2010

7,8,9

27 Σεπτεμβρίου 2010

0

30 Σεπτεμβρίου 2010

 

Νίκος Παπαγιάννης, οικονομολόγος AMIA – φοροτεχνικός, επιστημονικός συνεργάτης της Epsilon Net

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.