ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Ελεγκτικά κέντρα, Εlegxis και φόρος ακινήτων μπαίνουν στο «μάτι»

00:58 - 29 Οκτ 2013 | Φορολογία
Τρόικα: Ελεγκτικά κέντρα, Εlegxis και φόρος ακινήτων μπαίνουν στο «μάτι»
Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνει από την Τρίτη το σύστημα ELEGXIS, που έχει εγκατασταθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στα ελεγκτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών σε επίσκεψή τους σε μια από τις μεγαλύτερες ΔΟΥ στην ανατολική πλευρά του Δήμου Αθηναίων, θα προσπαθήσουν να ερευνήσουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος, να αντλήσουν στατιστικά στοιχεία και να διευκρινίσουν το πώς θα «κουμπώσει» το εν λόγω σύστημα με το νέο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου ακίνητων.
 
Άλλωστε για την τρόικα ο φόρος αυτός αποτελεί διαβατήριο για την «δέσμευση» φορολογητέας ύλης κι άρα είσπράξης φόρων, καθώς γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων αποτέλεσε «πλυντήριο» αδήλωτων εισοδημάτων. Γι΄ αυτό και θέλουν να δουν από πρώτο μάτι, κατά πόσο τα ελεγκτικά κέντρα μπορούν να ανταποκριθούν στο στόχο είσπραξης αλλά και καταγραφής ενός είδους περιουσιολογίου με βάση το ELEGXIS. Άλλωστε μέσα από την άντληση στατιστικών από το ELEGXIS θέλουν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, να διακριβώσουν προφίλ φορολογουμένων, να εστιάσουν σε ομάδες «στόχους», που ενδεχομένως αποκρύπτουν εισοδήματα.
 
Σημειώνεται ότι μέσα από «σαράντα κύματα» και με πολλές καθυστερήσεις το πληροφοριακό σύστημα, που έφτιαξε η Intracom έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό στα ελεγκτικά κέντρα. Έχει τη δυνατότητα εφόσον αναπτυχθεί πλήρως να αξιοποιήσει ένα μεγάλο όγκο διαθέσιμων πληροφοριών και να εισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Χειριστές του, πάντως, κάνουν λόγο για δυσκολίες στην αξιοποίησή του, τονίζοντας ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να λύνει.
 
Στον αστερισμό της τρόικας
Στο μεταξύ η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης των επικεφαλής της τρόικας, που φαίνεται να επιμένουν στην απαίτηση για μέτρα 2 δισ. ευρώ όσο δηλαδή υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό του 2014. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι το πολύ 500 εκατ. ευρώ (εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία που έχει το δημοσιονομικό κενό θα κινηθεί μεταξύ 200 – 500 εκατ. ευρώ το 2014) και μπορεί να καλυφθεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα (ενιαίο μισθολόγιο στους φορείς του Δημοσίου, αυστηρό πλαφόν στα έξοδα των ΔΕΚΟ, μείωση της εισφοροδιαφυγής και εφαρμογή των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί στο ασφαλιστικό) καθώς και με την βελτίωση των εισπράξεων, λόγω ανάσχεσης της ύφεσης.
‘Έτσι το μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, που ξεκίνησε το Σάββατο θα συνεχιστεί για να χαραχθεί η στρατηγική, αλλά και να διαμορφωθούν οι απαντήσεις για τις καθυστερήσεις για τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισεκ., που ακόμα εκκρεμεί κι ως φαίνεται θα εκκρεμεί για πολύ….
Πέρα από τον κώδικα των δικηγόρων, που έχει ήδη ψηφιστεί εκκρμεούν η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις. Σε όλα αυτά τα μέτωπα δεν υπάρχει πρόοδος καθώς η τρόικα άλλα θέλει και η κυβέρνηση .. άλλα κάνει, καθώς εκτιμά ότι πιθανή υποχώρηση θα σημάνει μεγάλη πολιτική ζημιά. Σημειώνεται ότι η πίεση είναι αφόρητη για άμεσο λουκέτο στην ΕΑΣ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε εκκαθάριση εν λειτουργία, για άμεση αποπληρωμή των οφειλών στην ΕΥΔΑΠ, που θα αδειάσει ταμεία και θα ανοίξει τον επικίνδυνο πολιτικά δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Στο κομμάτι της διαθεσιμότητας η Αθήνα πρέπει να δώσει τη λίστα με τα 12.500 ονόματα, μετά και την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια να δώσει το δεύτερο κύμα των 12.500 ονομάτων που κανονικά θα πρέπει να παρουσιάσει ως τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και να παραδώσει τη λίστα των 2.000, που θα φύγουν, πέρα από τις αμυντικές βιομηχανίες και τους υπάλληλους που βρίσκονται τώρα στο Δημόσιο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, τους οποίους δε προσμετρά η ομάδα των δανειστών…
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.