ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόρος ακινήτων: Οι αλλαγές που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο

13:29 - 01 Νοε 2013 | Φορολογία
Φόρος ακινήτων: Οι αλλαγές που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο
Με αμετ-ακίνητο τον στόχο είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η κυβέρνηση απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο για να το ξανακαταθέσει πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πέντε οι αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ ακυρώθηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο υπουργός Οικονομικών – που θα απαντούσε στην Αντιπολίτευση στη θέση του πρωθυπουργού – δεν θα παραστεί.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ο πήχης για τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο είναι χαμηλός αφού ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι ο δημοσιονομικός στόχος δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι, αν υπάρξει ελάφρυνση σε κάποιους ιδιοκτήτες, το βάρος θα μεταφερθεί σε άλλους.

 

Χαρακτηριστικό του κλίματος στην Κ.Ο. της ΝΔ είναι ότι ζητήθηκε να παραταθεί το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Οι βουλευτές χωρίστηκαν σε δύο «στρατόπεδα», στους «αστούς» και τους «επαρχιώτες» υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ψηφοφόρων που εκπροσωπούν.

 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ καθώς έχει κριθεί «αντισυνταγματικό», ενώ η ΔΕΗ εμφανίζεται να χάνει πολλά έσοδα λόγω της σύνδεσης λογαριασμών ρεύματος και τέλους.

 

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά αλλαγές στους συντελεστές και στα κριτήρια φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ειδικά όσον αφορά τους αγρότες με μεγάλες εκτάσεις και επιδοτήσεις.

 

Ωστόσο, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα εξετάζονται πέντε αλλαγές:

 

  • Αλλαγή της κλίμακας των συντελεστών χρήσης για τα αγροτεμάχια, όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα, κ.α.).
  • Αύξηση της επιβάρυνσης στα αγροτεμάχια, για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις και τη μείωση της επιβάρυνσης για όσα δεν αποφέρουν έσοδα.
  • Αύξηση του ορίου ετησίου εισοδήματος κάτω του οποίου προβλέπεται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Α. ή πλήρης απαλλαγή. Το όριο ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπου 10.000 ευρώ αντί 7.000 που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
  • Απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος (π.χ. υπό απαλλοτρίωση).
  • Φορολογική ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

 

Ακυρώνεται η συζήτηση στη Βουλή

 

Λόγω κωλύματος υπουργού δεν θα συζητηθούν στη Βουλή οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τον φόρο ακινήτων που είχαν κατατεθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την περασμένη Τρίτη.
Οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις απευθύνονταν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά είχε ανακοινωθεί ότι θα τις απαντούσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις που του απευθύνονται εκτός και αν το αντικείμενο είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας υπουργού, οπότε τότε απαντά ο υπουργός.

 

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τον ενιαίο φόρο "νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών".
"Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων δεκάδες μικρά και μεγάλα φορολογικά νομοσχέδια. Όλα είχαν στόχο την οικονομική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων. Το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, είναι φανερό πως εκτός από την κλοπή του εισοδήματος, έχει στόχο και τη δήμευση της περιουσίας των πολιτών" ανέφερε.


Απόσυρση ζήτησε το ΚΚΕ

 

Να αποσύρει το σχέδιο νόμου είχε καλέσει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέκα Παπαρήγα.
"Το σχέδιο νόμου αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής ενάντια στον λαό, μονιμοποιεί το χαράτσι, καταργεί το αφορολόγητο όριο, φορολογεί οποιοδήποτε οίκημα, οικόπεδο, το κάθε αγροτεμάχιο, επιδιώκει να συγκεντρώσει τη γη, αλλά και τα ακίνητα, σ' όλο και λιγότερα χέρια" τονίζει το ΚΚΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.