ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χτυπάει «κόκκινο» η οργανωμένη εισφοροδιαφυγή-Τα «τρικ» και οι συνήθεις ύποπτοι

14:35 - 26 Οκτ 2016 | Φορολογία
Χτυπάει «κόκκινο» η οργανωμένη εισφοροδιαφυγή-Τα «τρικ» και οι συνήθεις ύποπτοι
Ιδιαίτερα... ευρηματικοί αποδεικνύονται οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει πως οι επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής δραστηριοποιούνται, κυρίως, σε τομείς φύλαξης, καθαρισμού, εστίασης, κέντρων διασκέδασης, ξενοδοχείων κ.ά.

 

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, οι συνηθέστερες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από εταιρείες για την αποφυγή των συνεπειών από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι:

 

1. Σε κεφαλαιουχικές εταιρείες:
Ανάληψη θέσεων ευθύνης (π.χ. διευθύνοντες σύμβουλοι ΑΕ, διαχειριστές ΕΠΕ) από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία σχέση με την εταιρεία, όπως υπερήλικες χωρίς οικονομική επιφάνεια, συνήθως μικροσυνταξιούχοι, οικονομικοί μετανάστες-αλλοδαποί χωρίς καμία οικονομική επιφάνεια, κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία και υποχρέωση φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, υπάλληλοι επιχείρησης, των οποίων η προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνη, αλλά και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν συγγενική σχέση με τον επιχειρηματία.

 

2. Σε προσωπικές εταιρείες:
- Συμμετοχή ως ομόρρυθμου μέλους αλλοδαπής εταιρείας χωρίς δραστηριότητα ή περιουσία στην Ελλάδα με εκπρόσωπο, συνήθως, αλλοδαπό ή κάτοικο εξωτερικού.
- Συμμετοχή ως ομόρρυθμου μέλους κεφαλαιουχικής εταιρείας χωρίς περιουσία, με νόμιμο εκπρόσωπος χωρίς περιουσία.

 

Επίσης, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις σύστασης εικονικών επιχειρήσεων, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, με εικονικούς νομίμους εκπροσώπους που εμφανίζουν απασχόληση προσωπικού, το οποίο στην πραγματικότητα απασχολείται για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, κυρίως, σε τομείς φύλαξης, καθαρισμού, εστίασης, κέντρων διασκέδασης, ξενοδοχείων κ.ά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εταιρεία που πραγματικά απασχολεί το προσωπικό εμφανίζεται χωρίς οφειλή και πολλές φορές είναι και αναπόγραφη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λαμβάνει και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το προσωπικό ασφαλίζεται από την εικονική επιχείρηση που υποβάλλει ΑΠΔ και δεν καταβάλλει εισφορές.

 

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όπως σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, οι επιχειρήσεις συστήνονται και κινούνται εντός του πλαισίου που έχει θεσπιστεί για την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ο εντοπισμός τους είναι δυσχερής και απαιτεί ισχυρό και οργανωμένο ελεγκτικό μηχανισμό.

 

«Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εταιρίες security και καθαρισμού, αναδεικνύονται πρωταθλητές στην απάτη τοποθέτησης "αχυρανθρώπων" σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης, με στόχο την οργανωμένη εισφοροδιαφυγή και τη δημιουργία μεγάλων οφειλών», σχολίασε σχετικά το Ποτάμι, με αφορμή το παραπάνω έγγραφο που κατατέθηκε ως απάντηση σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Αμυρά.

 

Το ερώτημα είναι φυσικά πότε θα υπάρξει μία σοβαρή απάντηση από τη μεριά των κυβέρνησεων στα "κόλπα" των φοροφυγάδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:52 - 26 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.