ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί ζητούν οι οινοπαραγωγοί

14:07 - 29 Νοε 2016 | Φορολογία
Να καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί ζητούν οι οινοπαραγωγοί
Να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί ζητούν οι φορείς του κλάδου, επισημαίνοντας ότι απειλεί πλέον με πλήρη απορρύθμιση την οινική αγορά.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Γ. Βογιατζής σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γ. Σκούρα και της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κ. Χρ. Μάρκου, όπου ανακοινώθηκε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον στρατηγικό σχεδιασμό και της αμπελουργίας, η εφαρμογή του ΕΦΚ είναι καταστροφική για τον κλάδο.

 

Μάλιστα, οι πρόεδροι των τριών οργανώσεων του κλάδου επεσήμαναν το παράδοξο της κυβερνητικής επιμονής στο μέτρο, αν και όπως σημείωσαν ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του έχει καταστεί φανερό, και ήταν σε γνώση των αρμοδίων, πως λειτουργεί υπονομευτικά και την οινική αγορά.

 

Όπως σημείωσαν, τα στοιχεία από την 11μηνη εφαρμογή του ΕΦΚ δείχνουν ότι το όφελος για το δημόσιο είναι μηδαμινό, ενώ το κόστος για τα οινοποιεία και την αγορά τεράστιο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν:

  • Ο ΕΦΚ οδήγησε σε πρωτοφανή έξαρση της παραοικονομίας και ήδη το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Μόνον στο 35% επιβάλλεται ΕΦΚ, γεγονός που ισοδυναμεί με τιμωρία των οινοποιείων που λειτουργούν με σεβασμό στη νομιμότητα.
  • Οι όψεις της παράνομης διακίνησης είναι πολλές, με μεγάλο κόστος όλες για το δημόσιο, τα νόμιμα οινοποιεία και την αγορά και με σοβαρούς κινδύνους για την κατανάλωση

  • Αναπόφευκτα, το δημόσιο καταγράφει απώλειες όχι μόνον από τον διαφεύγοντα ΕΦΚ από τον παράνομα διακινούμενο οίνο, αλλά ακόμη και από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

O πρόεδρος του ΣΕΟ κ. Γ. Σκούρας επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου, ειδικότερα δε η στρέβλωση στην αγορά και η έκρηξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας οίνου. Όπως υπογράμμισε, οι όποιες βελτιωτικές επεμβάσεις δεν δύνανται να θεραπεύσουν την κατάσταση. Τόνισε δε ότι μέχρι την αναγκαία κατάργηση του μέτρου (το οποίο δεν αποδίδει εξάλλου σε επίπεδο εσόδων τα όσα ευαγγελιζόταν το κράτος), επιβάλλεται η πύκνωση ελέγχων και η προστασία της νομιμότητας και του κλάδου.

 

Αμπελουργικός σχεδιασμός

 

Η πρόταση της ΕΔΟΑΟ για τον αμπελουργικό σχεδιασμό, με επόμενο βήμα τη διοργάνωση συνεδρίου το προσεχές διάστημα, συνάντησε εξαρχής την ένθερμη υποστήριξη του ΣΕΟ και της ΚΕΟΣΟΕ , ενώ ανάλογη θετική υποδοχή είχε και στην ετήσια συνάντηση των οινοποιών , που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα.

 

Στη συνάντηση οι κ. Ι. Βογιατζής , Χ. Μάρκου και ο κ. Δ. Γραμματικός, υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προέβησαν σε μια πρώτη περιγραφή της αμπελουργικής πραγματικότητας συσχετίζοντας την βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με τον στρατηγικό σχεδιασμό marketing & branding για το ελληνικό κρασί που ήδη εφαρμόζεται από το 2010.

 

«Η αμπελουργία είναι βασικός πυλώνας του κλάδου και πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού την αγορά του τελικού προϊόντος. Η οινοπαραγωγή μας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία. Η χάραξη κατευθύνσεων και δράσεων στον τομέα αυτό έχει υποχρεωτικά συλλογικό χαρακτήρα και συνεργατική προσέγγιση», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βογιατζής. Αναφέρθηκε δε και στην στόχευση του σχεδιασμού, ως εξής: «Βιώσιμη διαχρονικά και ανταγωνιστική αμπελουργία με σταθερή προσφορά σταφυλιού, κατάλληλης ποικιλιακής σύνθεσης και προδιαγραφών, για την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής για τις κατηγορίες της αγοράς που απευθύνονται και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

 

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο κ. Μάρκου, τονίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών (αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ποικιλιακός προσανατολισμός κ.λπ.) που θα καταστήσουν βιώσιμη και ανταγωνιστική την ελληνική αμπελουργία στις νέες συνθήκες του διεθνώς εντεινόμενου ανταγωνισμού και της κατάργησης κάθε έννοιας προστατευτισμού. Χαρακτήρισε επίσης το μικρό μέγεθος των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων ως ιδιαίτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω πολιτικών γης, ενώ αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα όπως η ιχνηλασιμότητα κ.ά.

 

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των οινοποιών παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων (από τη Ν.Δ. ο τομεάρχης κ. Γ. Κασιπίδης και οι κ. Μπαγινέτας και Χριστοδουλάκης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Ν. Μπουνάκης και από το Ποτάμι οι κ. Σπ. Δανέλλης και Σπ. Καχριμάνης), ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γ. Καρράς, ο πρώην Υπουργός Γεωργίας κ. Απ. Σταύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Π. Φιλίππου και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Προγράμματα προώθησης

 

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και τα προγράμματα προώθησης σε τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι η θέση του ελληνικού ποιοτικού κρασιού έχει αναβαθμιστεί σημαντικά στις ξένες αγορές.

 

Όπως τόνισε το ελληνικό κρασί την επόμενη χρονιά αναμένεται να δώσει δυναμικό παρόν σε αγορές -στόχους τρίτων χωρών, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας ,της Κίνας, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται μια σειρά δράσεων στην εσωτερική αγορά στο πλαίσιο του Οινοτουρισμού, του προγράμματος Wine in Moderation και άλλων πρωτοβουλιών του κλάδου .

 

Το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί το 2017 για τα προγράμματα προώθησης σε τρίτες χώρες μέσω της ΚΟΑ Οίνου ανέρχεται σε 16 εκατ. εκ των οποίων τα generic προγράμματα θα καλύψουν τα 5 εκατ. Ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.