ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο παραλογισμός του ΕΦΚ στο κρασί φέρνει «τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων

12:55 - 27 Ιαν 2017 | Φορολογία
Ο παραλογισμός του ΕΦΚ στο κρασί φέρνει «τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων
Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 είχαν εισπραχθεί 16 εκατομμύρια ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο κρασί. Ο στόχος ήταν για 100 με 120 εκατομμύρια το 2016. Οπότε παρατηρείται ένα χάσμα που εκτιμάται σε δωδεκάμηνη βάση ότι ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
Την ίδια ώρα 549 εκατομμύρια λίτρα δεν δηλώνονται αλλά διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εάν πωλούνταν με 1 ευρώ το λίτρο, που είναι μια μέση καθαρή τιμή για το χύμα κρασί, θα έφερναν αντίστοιχο τζίρο σε επιχειρήσεις, (περισσότερες εκ των οποίνω ΜμΕ) που θα μπορούσαν να αποδώσουν στη συνέχεια σημαντικά έσοδα στη για το κρατικό ταμείο μόνο από το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ.
 
Όμως η επιβολή ΕΦΚ σε συνδυασμό με τα ελλείμματα των μηχανισμών ελέγχου φέρνουν αυτόν τον παραλογισμό στην ελληνική φορολογική διοίκηση, αλλά και επηρεάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού για τα οποία όπως είναι γνωστό οι θεσμοί εκφράζουν έντονη δυσπιστία.
 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη Βουλή σε συζήτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση του Γιώργου Κασαπίδη, βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ. στην οποία απάντησε η  υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
 
Όργιο παράνομης διακίνησης κρασιού
«Είναι αναποτελεσματικό το μέτρο, οι προσδοκίες για έσοδα έπεσαν εντελώς έξω, υπολογίζατε για 100 120 ούτε 20 δεν έχουν εισπραχθεί. Σε τελευταία απάντηση μας είπατε για 16 εκατομμύρια το πρώτο 6μηνο. Η αναστάτωση είναι κυριολεκτικά πρωτοφανής. Δεν μπορούν οι τελωνειακές αρχές και οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν άκρη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Το 65% του οίνου την τελευταία διετία διακινείται στη μαύρη αγορά, αυτή συμπαρασύρει στη μαύρη τρύπα τις επιχειρήσεις που προσπαθούν αν κρατηθούν» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.
 
«Από 160 χιλ εκμεταλλεύσεις δηλώνονται νόμιμα οι παραγωγές για τις 26χιλιάδες, οι 50 χιλιάδες δεν έχουν υποχρέωση. Έτσι 1 στις 5 εκμεταλλεύσεις δηλώνονται από αυτές που έχουν υποχρέωση. Δεν είναι διασυνδεδεμένες οι βάσεις του ΟΣΔΕ ΕΛΓΑ και δηλώσεων παραγωγής με τις βάσεις του δικού σας υπουργείου ώστε αυτόματα να εξυγιανθεί ο κλάδος. Να εξετάσετε τα στοιχεία » συμπλήρωσε ο κ. Κασαπίδης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
 
«Υπονομεύετε την έναν αναπτυξιακό  σχεδιασμό. Υπάρχει ένα σχέδιο για 1% αύξηση της καλλιέργειας ανά έτος. Για τα επόμενα χρόνια 6 χιλιάδες στρέμματα μπορούν να φυτευτούν. Καταλαβαίνεται τι γίνεται αν καταστραφεί ένα σχέδιο για 60 χιλιάδες νέες φυτεύσεις».
 
Εξετάζεται απόσυρση του ΕΦΚ
Πάντως όπως είπε η υφυπουργός η ανεύρεση δημοσιονομικού ισοδυνάμου θα οδηγήσει σε κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από πέρυσι στο κρασί. «Επελέγη ως αναγκαίο μέτρο με στόχο τη αναστολή επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έτσι προσδιορίστηκε ο φόρος σε  20 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Όπως είναι γνωστό η λήψη γίνεται με στάθμιση των δεδομένων συνθηκών με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν τότε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το μέτρο της επιβολής απέδωσε σημαντικό ποσό χωρίς να καλύψει πλήρως την απαίτηση. Έχει ήδη εισαχθεί η επεξεργασία της σκοπιμότητας, η τροποποίηση ή ακόμη και η κατάργηση τους ή εφόσον επιλεγεί μια εναλλακτική πηγή, πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση του ΕΦΚ» σημείωσε και τόνισε ότι το Επιχειρησιακό Κέντρο για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου στελεχώνεται με υπαλλήλους αυτήν την περίοδο.
 
Σε σχέση με τους ελέγχους που έγιναν το 2016 σημείωσε ότι: «Ήδη από τις 4/8 εκδόθηκε εγκύκλιος και δόθηκαν οδηγίες. Ήδη είχε σταλεί ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ για άμεση ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών. Από όλες τις υπηρεσίες εκπονήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια στα οποία τέθηκαν οι έλεγχοι στα σημεία διάθεσης, κατανάλωσης παραγωγής, μεταφορικά μέσα κτλ. Το 11% των ελέγχων έγινε σε διακίνηση ποτών. Υπήρξε  εντοπισμός και κατάσχεση που ανήλθε στο 9% έναντι του συνόλου των κατασχεμένων προϊόντων. Το 2016 μόνο έγιναν 998 έλεγχοι στην παραγωγή. Διαπιστώθηκαν 44 παραβάσεις και 21.904 λίτρα κατασχέθηκαν.»
 
Το ισοδύναμο από τον ίδιο κλάδο
Εναλλακτική πηγή εσόδων για την απάλειψη ενός αντιπαραγωγικού μέτρου όπως αυτό του ΕΦΚ στο κρασί θα ήταν ο έλεγχος και κυρίως ο περιορισμός της παράνομης διακίνησης τσίπουρου. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου κάθε χρόνο ξεπερνά τα 24 εκατ. λίτρα. Επίσης, δηλώνεται ότι παράγονται 5-7 εκατ. κιλά χύμα τσίπουρου διημέρων, ενώ η παραγόμενη ποσότητα του εμφιαλωμένου τσίπουρου αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του δηλωμένου χύμα τσίπουρου (δεν ξεπερνάει τα 3 εκατ. λίτρα). Πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 97,7 εκατ. ευρώ ή στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.
 
Σημειώνεται ότι το προς παραγωγή χύμα τσίπουρο φορολογείται κατ' αποκοπή και προκαταβολικά με 1,4 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή 0,59 ευρώ το κιλό, ποσό αισθητά χαμηλότερο από τον ΕΦΚ 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης που καταβάλλεται για το εμφιαλωμένο τσίπουρο. Η ασύμμετρη κατάσταση αυτή μαζί με την υπερφορλόγηση των ποτών έχει οδηγήσει σε διόγκωση της παράνομης αγοράς.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.