ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

10:15 - 01 Φεβ 2017 | Φορολογία
Έρχονται τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ
Από την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή μέσω των ΕΛΤΑ των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές του νέο ενιαία φορέα, του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για τους πρώτους 800.000 αποδέκτες, κυρίως, ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Ο επιδιωκόμενος στόχος, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών, δηλαδή, όταν ο οφειλέτης καταβάλλει μόνο ένα τμήμα της μηνιαίας οφειλής, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα επιβάλλονται μόνο στο ποσό που υπολείπεται κάθε φορά.

Η αποστολή όλων των ειδοποιητηρίων, που συνολικά πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ η τελευταία ημέρα πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου είναι η 28η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των ειδοποιητηρίων που αναμένεται να αποσταλούν υπάρχει ένας αριθμός περίπου 16.000 τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη με τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι παραλήπτες, επειδή υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Την ίδια ώρα αυξάνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα του Κέντρου Είσπραξης των οφειλών στα ταμεία, του ΚΕΑΟ. Πλέον οι υπηρεσίες του έχουν πλέον τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους. Κάθε οφειλέτης περνάει από μικροσκόπιο πριν από τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το μητρώο της ΓΓΠΣ, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κ.λπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.

Πάντως η αύξηση των εσόδων είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του νεοσύστατου ΕΦΚΑ, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1/1/2017 έχοντας κληρονομήσει ένα σύνολο οφειλών στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 ύψους 17,5 δισ. ευρώ (τρέχον υπόλοιπο) απ’ όλα τα ταμεία τα οποία ενσωματώθηκαν στη λειτουργία του.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 01 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.