ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Big brother» για διαφορές ανάμεσα σε καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα

11:47 - 10 Μαρ 2017 | Φορολογία
«Big brother» για διαφορές ανάμεσα σε καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα
Σε εφαρμογή τίθεται από το υπουργείο Οικονομικών το νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων καταθετών, το οποίο μέσα σε 24 ώρες θα… βγάζει στη σέντρα φορολογουμένους με αποκλίσεις ανάμεσα στις τραπεζικές τους καταθέσεις και τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Το νέο σύστημα εντοπισμού φοροφυγάδων τέθηκε πιλοτικά σε λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο κι αφού ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με την επεξεργασία στοιχείων από μια συστημική τράπεζα, ετοιμάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες. 
Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για 1,27 εκατ. ΑΦΜ όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Πρόκειται για φορολογουμένους οι οποίοι την περίοδο 2000-2012 είχαν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις Δ.Ο.Υ προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

 

Με τη διασταύρωση γίνεται σύγκριση των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου ανά έτος με το ποσό που δηλώνεται ως εισόδημα στο ίδιο έτος από τον φορολογούμενο. Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι με το νέο λογισμικό γίνεται φιλτράρισμα των μεταφορών ποσών μεταξύ λογαριασμών του ίδιου του φορολογούμενου καθώς και "παραμερισμός" των μικροποσών που έχουν διακινηθεί.

 

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν στην πράξη καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθούν να εξηγήσεις φορολογούμενοι που δεν έχουν αποκρύψει εισοδήματα αλλά απλώς διακίνησαν σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς τους. Η διασταύρωση γίνεται για τα έτη από το 2002 και μετά καθώς από εκείνη τη χρονιά υπάρχουν τα φορολογικά δεδομένα των δηλώσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Όσοι εντοπισθούν στη διασταύρωση θα λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο από την εφορία προκειμένου, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

 

Όσοι δεν το επιλέξουν θα κληθούν για φορολογικό έλεγχο, δηλαδή θα κληθούν να προσκομίσουν στοιχεία στις ελεγκτικές υπηρεσίες που να αποδεικνύουν ότι οι διαφορές που τους καταλογίζονται αφορούν εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Σε όσους δεν μπορέσουν να τα δικαιολογήσουν θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.