ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπανάκια από… παντού για την υπερφορολόγηση-Η κυβέρνηση ακούει;

08:11 - 12 Απρ 2017 | Φορολογία
Καμπανάκια από… παντού για την υπερφορολόγηση-Η κυβέρνηση ακούει;
Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου Ομοβροντία προειδοποιήσεων από φορείς της αγοράς πως η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ορθοποδήσει αν δεν υπάρξουν μέτρα ανακούφισης πολιτών, επιχειρήσεων και εργοδοτών δέχεται η κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας.

Η προκαταρκτική συμφωνία που μοιάζει να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ασφαλώς και αποτέλεσε ένα θετικό στοιχείο για την αγορά, ωστόσο, τα… καμπανάκια για την υπερφορολόγηση έρχονται από πολλές και διαφορετικές πλευρές.

 

Το μήνυμα είναι σαφές και έχει ως αποδέκτη τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τους θεσμούς. Η υπερφορολόγηση πρέπει να περιοριστεί άμεσα προκειμένου να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη.

 

ΣΕΒ: Μειώστε το αφορολόγητο και τους φορολογικούς συντελεστές

Χαρακτηριστικό είναι το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που ναι μεν χαιρετίζει τη συμφωνία, αλλά παράλληλα σημειώνει πως είναι λάθος να μετατεθεί για το 2020  η μείωση του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών.

 

Ο Σύνδεσμος ζητεί επίσης να περιληφθεί στα «αντίμετρα» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

«Πρωτιά» της Ελλάδας στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης

Την ίδια ώρα έκθεση του ΟΟΣΑ αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών της.

 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2015, το 2015 σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 1,06% στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα, από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ.

 

Το Φορολογικό... κλειδί για την οικονομία

Καμπανάκια για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα υπήρξαν επίσης και στο 13o Athens Tax Forum, όπου κοινή συνισταμένη στην πλειοψηφία των τοποθετήσεων υπήρξε το γεγονός ότι ποτέ δεν θα γίνουν στη χώρα μας σοβαρές επενδύσεις, αν δεν μπει σε τάξη το πλαίσιο της φορολογίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Και ο Μητσοτάκης βάζει σε πρώτο πλάνο την υπερφορολόγηση

Το ζήτημα της υπερφορολόγησης έρχεται στην πρώτη γραμμή, όμως και στο πολιτικό πεδίο της αντιπαράθεσης.

 

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Στασινό, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Κόλλια, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο και τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε για φρένο στην υπερφορολόγηση και έδειξε διάθεση να «σηκώσει» το όλο θέμα.

 

Στρατηγικά, η ΝΔ θεωρείται δεδομένο πως θα επιχειρήσει να ποντάρει στο συγκεκριμένο θέμα και να το θέσει ψηλά στην ατζέντα της, επιχειρώντας έτσι να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση, που μοιάζει να μην έχει κάποια πειστική απάντηση, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Κι αυτό γιατί τα σχετικά αντίμετρα, που σχεδιάζεται να έρθουν, τοποθετούνται χρονικά στο 2020 και δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.