ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυσεπίλυτος γρίφος η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ

08:44 - 27 Ιουν 2017 | Φορολογία
Δυσεπίλυτος γρίφος η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ
Με μοναδική σταθερά τη διατήρηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, η κυβερνηση προσπαθεί να βρει λύση στον γρίφο της αλλαγής της δομής του πιο "επιτυχημένου" φόρου ως προς την εισπραξιμότητα των τελευταίων ετών.

Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και των τιμών ζώνης πάνω στις οποίες σήμερα υπολογίζεται ο φόρος (με βάση και την επιφάνεια του ακινήτου), αυτόματα δημιουργεί ανισορροπίες. Δηλαδή η κατάρρευση των εμπορικών αξιών σε πολλές περιοχές, ειδικά τις ακριβές, (όπως καταφαίνεται και στη σχετική πλατφόρμα του υπ. Οικονομικών) και η συνακόλουθη παράλληλη αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών ζώνης, αναγκαστικά οδηγεί σε εναλλακτική με επιβαρύνσεις ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που η πτώση των αξιών δεν είναι  μεγάλη. Τέτοιες είναι οι μεσοαστικές ή οι τουριστικές.

«Οι συντελεστές θα αυξηθούν σίγουρα αναλογικά, σύμφωνα με την κατηγορία της αξίας των ακινήτων που έχουν. Από κει και πέρα θα δούμε πώς θα γίνει, σε ποιες κατηγορίες θα αυξηθούν ή σε ποιες κατηγορίες θα μειωθούν. Σίγουρα το ποσό της είσπραξης θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο», τόνισε η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στο Real fm, προαναγγέλλοντας τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018, λόγω της εξομοίωσης εμπορικών- αντικειμενικών αξιών.

Όμως επιβαρύνσεις σε περιοχές όπου κατοικούν μεσαία κοινωνικά στρώματα κι όπου δεν υπάρχουν έσοδα απο την οικονομία διαμοιρασμού - Airbnb- αυτόματα δημιουργούν πολιτικά ζητήματα (Περιστέρι, Χαλάνδρι, Χολαργός, Άλιμος κτλ). Άραγε πάλι η κυβερνηση θα επιλέξει την οδό συμπίεσης των μεσαίων τάξεων;

Εναλλακτικά η κυβέρνηση βλέπει τη εφαρμογή κλίμακας ανάλογης του ΦΑΠ, όπου η συνολική αξία των ακινήτων θα φορολογείται με κλιμακωτούς συντελεστές. Όμως και εδώ ο απαράβατος όρος των θεσμών για διατήρηση της εισπραξιμότητας δεν είναι διασφαλισμένος. Απαιτείται συνεπώς όλο το καλοκαιρι σχετική αριθμητική ώστε να βρεθεί το σωστό μίγμα. Πάντως η διατήρηση με κάποιο τερτίπι και του σημερινού καθεστώτος δεν πρέπει να αποκλείεται. Άλλωστε μέχρι τον Αύγουστο οπότε και τα εκκαθαριστικά ο χρόνος δεν είναι πολύς.

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.