ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Start στην ανταλλαγή πληροφοριών για λογαριασμούς εξωτερικού-Ποια κράτη δίνουν στοιχεία

16:51 - 05 Σεπ 2017 | Φορολογία
Start στην ανταλλαγή πληροφοριών για λογαριασμούς εξωτερικού-Ποια κράτη δίνουν στοιχεία
Ο κατάλογος των χωρών με τις οποίες θα γίνεται αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (καταθέσεων κ.ά.) προβλέπεται στην απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως αναφέρεται, «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πληροφόρησης στην κίνηση λογαριασμών Ελλήνων φορολογούμενων στο εξωτερικό το οποίο θα ενισχύει την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμου για την περιστολή της φοροδιαφυγής».

H αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα αφορά:

1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής ( μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.

3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Ο κατάλογος των χωρών με τις οποίες πρόκειται να ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός του 2017 καθώς και αυτών με τις οποίες η αναταλλαγή θα αρχίσει το 2018 και μετά απο το έτος είναι ο εξής: Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκ και Κάικος.

Επίσης με τις παρακάτω χώρες η Ελλάδα πρόκειται να θέσει σε ισχύ και να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία των αρμοδίων αρχών με πρώτη την ανταλλαγή πληροφοριών το 2018: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Γκάνα, Γρενάδα, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Ναουρού, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Πακιστάν, Ρωσία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σινγκαπούρη, Άγιος Μαρτίνος, Τουρκία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουρουγουάη.

Με την Αλβανία η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία αρμοδίων αρχών με πρώτη την ανταλλαγή πληροφοριών μετά από το 2018.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.