ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Δεν αποδίδει τα αναμενόμενα έσοδα ο ΕΦΚ στον καφέ

16:38 - 27 Νοε 2017 | Φορολογία
ΣΕΒ: Δεν αποδίδει τα αναμενόμενα έσοδα ο ΕΦΚ στον καφέ
Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο επιβεβαιώνει την ανασταλτική δράση της υπερφορολόγησης στα δημόσια έσοδα, τις παραγωγικές δραστηριότητες και στην καθημερινότητα του πολίτη, αναφέρει ο ΣΕΒ σε ειδικό αφιέρωμα για τον καφέ, όπου καταγράφονται οι δυσμενείς επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στην πραγματική οικονομία.

Στην εν λόγω έκθεση σημειώνεται ότι λόγω του σχεδιασμού του ο φόρος αυξάνει δυσανάλογα την τιμή ειδικά των πιο οικονομικών καφέδων, επιβαρύνοντας κυρίως την καθημερινότητα των πιο αδύναμων νοικοκυριών που αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα τον καφέ τους ή και να μειώσουν την κατανάλωση.

Εκτός της επιβάρυνσης του καταναλωτή, ο φόρος δεν εξασφαλίζει ούτε το προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, αφού υπάρχει απόκλιση από τον στόχο κατά σχεδόν 50%.

Συγκεκριμένα, η αρχική πρόβλεψη για ετήσια έσοδα 64 εκατ. ευρώ αναθεωρήθηκε πρόσφατα σε ετήσια έσοδα 33 εκατ. ευρώ για το 2017 και το 2018.

Αν επιπλέον συνυπολογιστούν οι έμμεσες απώλειες εσόδων λόγω διόγκωσης της παραοικονομίας, αποψίλωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και τις απώλειες εσόδων που αυτή συνεπάγεται για το κράτος, τότε είναι αμφίβολο αν το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του φόρου παραμένει θετικό, σημειώνεται στην έκθεση του ΣΕΒ.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα λαθραία προϊόντα καφέ, που δύναται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έχουν καταλάβει ήδη τουλάχιστον το 10% της αγοράς.

Ακόμη, η επιβολή ΕΦΚ σε προϊόντα με διαρκείς εισαγωγές-εξαγωγές συνεπάγεται αναίτιο πολλαπλασιασμό του διοικητικού φόρτου στα τελωνεία, αλλά και επιβάρυνση των γραμμών εφοδιασμού των επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.