ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tροποποιήσεις στο ποινολόγιο της εφορίας: Αναδρομική μείωση προστίμων

17:14 - 15 Δεκ 2017 | Φορολογία
Tροποποιήσεις στο ποινολόγιο της εφορίας: Αναδρομική μείωση προστίμων
Μείωση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις πριν το 2014, προβλέπει τροπολογία του ΥΠΟΙΚ. Τα πρόστιμα μειώνονται και μάλιστα αναδρομικά καλύπτοντας ακόμη και υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια ή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι τροποποιήσεις στο ποινολόγιο της εφορίας υπαγορεύονται από την αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης.

Αντί δηλαδή των πρόσθετων φόρων του άρθρου 1 του ν. 2523/1997, στο εξής θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, κυρώσεις του ΚΦΔ, εφόσον συνεπάγονται επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογουμένου. Η μείωση των προστίμων, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στοχεύει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα πρόστιμα τα οποία κατά κανόνα εμφανίζουν περιορισμένη εισπραξιμότητα.

Η ρύθμιση θα ισχύσει άμεσα και αφορά εκκρεμείς υποθέσεις.

Επέρχεται λοιπόν μείωση των προστίμων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με εξίσωση του νέου καθεστώτος για λόγους "ισχύος της ευνοϊκότερης ρύθμισης" και για υποθέσεις πριν το 2014, δηλαδή πριν το έτος που τέθηκε σε ισχύ ο Κώδικας Φορολογικός Διαδικασιών. 

Να σημειώσουμε πάντως πως όπως ορίζει το άρθρο 5, «ποσά που καταβλήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο για πράξεις προσδιορισμού φόρου και εκπροθέσμως υποβληθείσες δηλώσεις που εκδόθηκαν ή υποβλήθηκαν, κατά περίπτωση, μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος και που αφορούν σε φορολογικές εν γένει υποχρεώσεις πριν την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ (ήτοι 31.12.2013) δεν επιστρέφονται, δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται λόγω εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου».

*Ολόκληρη η τροπολογία στο Συνοδευτικό Υλικό

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.