ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κούρεμα 60% σε φορολογικά πρόστιμα, αν εξοφληθούν σε 30 ημέρες

12:44 - 05 Φεβ 2018 | Φορολογία
Κούρεμα 60% σε φορολογικά πρόστιμα, αν εξοφληθούν σε 30 ημέρες
Μείωση προστίμων και πρόσθετων φόρων, στο 60% αυτών που έχουν καταλογιστεί, προβλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, εφόσον εξοφληθούν εντός 30 ημερών.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι παρέχεται στον φορολογούμενο η δυνατότητα να αποδεχθεί, με ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη δήλωση, η οποία υποβάλλεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας που εξέδωσε την πράξη προσδιορισμού του φόρου, εντός της προθεσμίας για άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής:

  • την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού που έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί μέχρι την 17.1.2018 ή
  •  την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού που θα εκδοθεί κατόπιν προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού, ο οποίος έχει κοινοποιηθεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Προϋπόθεση είναι η εξόφληση της προκύπτουσας οφειλής εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της πράξης για την παροχή μείωσης στο 60% του επιβληθέντος προστίμου.

Επίσης, προβλέπεται ότι η μείωση του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου εφαρμόζεται και επί των εκκρεμών στις 17.1.2018 υποθέσεων.

Ποιες υποθέσεις αφορά

Ειδικότερα, στον όρο «εκκρεμείς» για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, περιλαμβάνονται: 

  • Οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεσης
  • Οι υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούσε η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής ή τακτικού ενδίκου μέσου ή αίτησης αναίρεση
  • Οι υποθέσεις που είχαν συζητηθεί και δεν είχε εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή είχε εκδοθεί μη αμετάκλητη απόφαση αλλά δεν είχε κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο.

Η διαδικασία

Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων επί των εκκρεμών υποθέσεων, απαιτείται η υποβολή αίτησης - ανέκκλητης δήλωσης ανεπιφύλακτης αποδοχής της πράξης προσδιορισμού του φόρου ή της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση να μην έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αποδοχής.

Αν η εξόφληση δεν διενεργηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η ανωτέρω μείωση δεν ισχύει και παραμένει απαιτητό το σύνολο του ποσού.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 05 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.