ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κάνει... πρωταθλητισμό στη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας

12:50 - 26 Απρ 2018 | Φορολογία
ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κάνει... πρωταθλητισμό στη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας
Η ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αναδεικνύει την Ελλάδα δεύτερη ανάμεσα στις 35 χώρες - μέλη του. Μόνο η Γαλλία βρίσκεται πάνω από τη χώρα μας που και το 2017 έκανε... πρωταθλητισμό σε φόρους και εισφορές.

Πιο συγκεκριμένα, για οικογένειες με δύο παιδιά, όπου μόνο ο ένας γονιός εργάζεται και παίρνει τον μέσο μισθό, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,33 της ποσοστιαίας μονάδας και έφθασε το 39%. Η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανήλθε στο 26,1%. 

Μόνο η Γαλλία ξεπερνά την Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, καθώς το δικό της ποσοστό διαμορφώνεται σε 39,4%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο δραστικό περιορισμό του αφορολογήτου λόγω προστατευόμενων μελών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 39% των φορολογικών επιβαρύνσεων στη χώρα μας είναι υψηλότερο ακόμα και από χώρες, όπως η Φινλανδία(38,4%) και η Σουηδία (38,2%) που έχουν πολύ ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος.

Σε μέσα επίπεδα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1%. Τις τρεις καλύτερες επιδόσεις έχουν οι Ελβετία (9,1%), Χιλή (7%) και Νέα Ζηλανδία (6,4%).

Ένας άγαμος χωρίς παιδιά

Η φορολογική επιβάρυνση για έναν άγαμο εργαζόμενο, χωρίς παιδιά, που εισπράττει τον μέσο μισθό αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 0,31 της ποσοστιαίας μονάδας και διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας των εργοδοτών.

Σε αυτή την κατηγορία η χώρα μας καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (μέσος όρος 35,9%).

Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.