ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμπλήρωση εντύπου Ε9 έτους 2008

19:07 - 25 Φεβ 2008 | Φορολογία
Υπόχρεοι: Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008, έχουν:

1. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2008 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2007 ή που έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη (2005, 2006 ή 2007).

2. Ο υπόχρεος - φυσικό πρόσωπο για τον οποίο έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

3. Επίσης, δύνανται να υποβάλλουν δήλωση Ε9 έτους 2008 και όσα πρόσωπα επιθυμούν είτε να τροποποιήσουν στοιχεία ακινήτων που έχουν ήδη δηλωθεί, είτε να προσθέσουν ακίνητα που εκ παραδρομής παρέλειψαν. Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί ένα έντυπο.

Προθεσμίες υποβολής

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για το έτος 2008 υποβάλλεται αυτοτελώς και δεν αποτελεί συνυποβαλλόμενο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής είναι :

α) για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την 31η Μαρτίου 2008.

β) για τα νομικά πρόσωπα μέχρι την 30η Ιουνίου 2008.

Μέχρι τις προαναφερθείσες ημερομηνίες παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να τροποποιήσουν τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων προηγουμένων ετών, χωρίς την επιβολή προστίμου.

Σημαντικά σημεία

•Το Έντυπο Ε9 για το έτος 2008 παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με το έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών καθώς το ενιαίο τέλος ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στα έντυπα Ε9 των ετών 2005 έως 2007, καθώς και του εντύπου Ε9 του 2008.

•Η δήλωση είναι κοινή για τους εγγάμους και τα τέκνα που τους βαρύνουν, υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό και θα συνοδεύεται με τα αποδεικτικά έγγραφα της αντιπροσώπευσης ή πληρεξουσιότητας, όταν η δήλωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο ή πληρεξούσιο του υποχρέου

•Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να διορθώσουν κάποιο λάθος που έκαναν στη δήλωση ενός ακινήτου στο παρελθόν, πρέπει να αναγράψουν τον ίδιο αύξοντα αριθμό που είχε χρησιμοποιηθεί στην αρχική δήλωση του ακινήτου, να δηλώσουν τα ορθά στοιχεία του ακινήτου. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 (ή στήλη 22 του πίνακα 2) θα πρέπει να αναγράψουν τον κωδικό 2, δηλαδή μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί.

•Για εισαγωγή νέου ακινήτου, ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση αναγράφοντας τα στοιχεία του ακινήτου ενώ στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή τη στήλη 22 του πίνακα 2, συμπληρώνει τον κωδικό αριθμό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

•Για μεταβολή στοιχείων ακινήτου, ο υπόχρεος που υποβάλλει δήλωση (συμπληρωματική ή ανακλητική κατά περίπτωση) για να τροποποιήσει στοιχεία ακίνητου τα οποία δεν ανέγραψε ορθά στην αρχική δήλωση του έτους 2008 πρέπει να αναγράψει τα ορθά στοιχεία του ακινήτου και τον Α/A που είχε το ακίνητο στην αρχική δήλωση του Ε9 και στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή τη στήλη 22 του πίνακα 2, να συμπληρώσει τον κωδικό αριθμό 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου).

•Για διαγραφή ακινήτου ο υπόχρεος που υποβάλλει δήλωση για να αφαιρέσει ακίνητο το οποίο εκ παραδρομής ανέγραψε αρχική δήλωση Ε9 του 2008, πρέπει να αναγράψει τα στοιχεία του ακινήτου (επακριβώς όπως το έχει αναγράψει στην αρχική του δήλωση, αναγράφοντας τον Α/Α που είχε το ακίνητο στην αρχική δήλωση του Ε9) και στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή τη στήλη 22 του πίνακα 2, να συμπληρώσει τον κωδικό αριθμό 3 (διαγραφή ακινήτου).

Αύξων αριθμός ακινήτου

• Ο αύξων αριθμός του ακινήτου είναι μοναδικός ανά γραμμή. Δεν επιτρέπεται η αναγραφή στη στήλη αυτή οποιασδήποτε άλλης ένδειξης πέραν του αριθμού (απαγορεύεται δηλαδή η χρήση των α, β, γ ή I, II, III ή οποιοδήποτε άλλου συμβόλου).

• Ως αύξων αριθμός ακινήτου που μεταβάλλεται χρησιμοποιείται πάντα αυτός της πρώτης καταγραφής του.

Για παράδειγμα, με Α/Α 2 αναγράφηκε στη δήλωση έτους 2005 η ψιλή κυριότητα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.